Ergün TEKGÜL Meksa Yatırım - VİOP Genel Müdür Yardımcısı Tüm yazıları

Piyasalarda trend değişecek

Ergün TEKGÜL

Bigpara Haber
Aylar önce Avrupa’da başlayan ekonomik ve sosyal kargaşa krizden yeni çıkmış bir dünya ekonomisi için kafalarda ikinci bir kriz senaryosunu canlandırmıştı.

Tam bu sıralarda İMKB 50 bin-58 bin bandında VOB’ da 65 bin-75 bin bandında bir taban çalışması içindeydi. Ama o dönem yatırımcı için bunun bir taban çalışması olduğunun anlaşılması oldukça zordu.

Öyle ki İMKB 50 bin seviyelere her yaklaştığında piyasada direk 20 binler konuşuluyordu. Bu kargaşa kısmen de olsa referandumun ertesi sabahı sona erdi. Çünkü piyasa artık yeni zirvelerin test edilmesi gerektiğinin farkına varmıştı. VOB’ da piyasayı short’layanlar yani piyasanın düşüşünden para kazanmak isteyenler hızla pozisyonlarını terse çevirdiler. Ve nihai sonuç kaçınılmazdı... Yepyeni zirveler!



Uzun zamandır altını çizmek istediğim bir konu var ki oda teknik analizde sağlıklı yükselişlerin yolunun yine sağlıklı taban çalışmalarından geçtiği. Bunu sığ tahtalardaki spekülatif yükselişlere benzetebilirsiniz. Hızlı yükselen hızlı düşer!

Tüm bunları yazmamın ana nedeni Kasım ayından beri piyasamızın içinde bulunduğu yatay çalışma hareketi. İşin ekonomik boyutlarını ayrıştırıp teknik olarak yorum yapmak gerekirse, ilk bakışta gözüme çarpan piyasanın yüzde 23’lük ana trend düzeltmesini yani 20 binlerde başlattığı ana yükseliş kanalının ilk geri çekilmesini tamamlamış göründüğü. Hatta daha dikkatle incelersek bu seviyenin yani kabaca 62 bin 500 seviyesinin Aralık ortasından beri taban olarak çalıştığı.

Dikkat çekici bir nokta daha var ki oda İMKB ve VOB ‘un aylık grafikleri incelendiğinde karşımıza çıkıyor. Aylık bazda 2008’in Ağustos ayında başlayan düşüş tam dört ay sürüyor ve de VOB’ da 54 binlerden 29 binlere geri çekilme yaşıyoruz. Yüzyılın ikinci büyük krizinin yaşandığı dönemin tam ortasında üst üste dört ay düşüş yaşayan bir piyasanın benzer şekilde Kasım-Aralık 2010 ve Ocak 2011’den oluşan üç ayıda ekside geçirmesi kafamızda bir dizi dönüş sinyali oluşturmakta. 95 binden 76 bine gerileyen bir VOB’ un ve 71 binlerden 61 binlere gerileyen bir İMKB’nin geçtiğimiz sene olduğu gibi bir taban çalışması içinde olduğu fikrinin altını çizmeliyim.



VOB’ da teknik olarak kabaca 78 bin 500 seviyesi İMKB’de de 62 bin 500 izlenmesi gereken önemli destek noktaları olacak. Buradan oluşacak yukarı yönlü her hareket geçen ay sözünü ettiğim kısa vadeli çift dip düzeltme çalışmasını destekleyici nitelikte olacak.

Son olarak şunu eklemeliyim ki; teknik analizde çift dip çalışmalarında, ikinci dibin dönüş noktasından maliyetleşen yatırımcılar her zaman yüzü en çok gülen yatırımcılardır. Bunun ne kadar doğru bir tespit olup olmadığını sanırsam ilerleyen günler bize en güzel şekilde kanıtlayacaktır.


Ergün TEKGÜL
Global Menkul Değerler A.Ş.
ergunt@global.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları