Ergün TEKGÜL Meksa Yatırım - VİOP Genel Müdür Yardımcısı Tüm yazıları

İşte piyasadaki o destek bölgesi

Ergün TEKGÜL

Bigpara Haber
VOB30 kontratlarında 100 haftalık ağırlıklı ortalama yani kabaca 74 bin 500 bölgesinin iki yıllık yükseliş trendi açısından oldukça önemli bir destek bölgesi olarak karşımıza çıktığını görüyoruz.

Grafikte net bir şekilde borsa açısından krizin etkilerinin azaldığı farz edilen 2009 Mart’ında bu ağırlıklı ortalamanın yukarı yönlü kırıldığını ve son iki yılı bu seviyenin üzerinde geçirdiğini görüyoruz.

Öncesine bakacak olursak, Ocak 2008 de bu seviyenin ilk defa aşağı kırıldığını ve de Mart 2009’a kadarki sürede bu seviyenin altında hareket ettiğini izliyoruz. Tam bu noktada ağırlıklı ortalama desteğinin piyasada birincil öneme sahip olduğunu söyleyebilirim.



Eğer ki; bu destek bölgesi standart sapmasıyla çalışmazsa ufukta görülen bir sonraki sahil, ana trendin yüzde 38 düzeltme ve de düşüş kanalı alt bandının kesişme seviyesi olan 68 bin 500 olacaktır.
 
Burada şunun altını çizmek isterim ki, her ne kadar bu seviye çok önemli bir destek bölgesi olarak karşımıza çıksa da aradaki bant ve tepe destekleri çalışmazsa varsayım kendisini doğrulamış olur.



Tersi senaryoda, ki büyük bir yatırımcı kitlesi için olumlu senaryo, 2 yıllık ağırlıklı ortalamanın tutunması, ilk direnç olarak karşımıza 77 bin 800 yüzde 23 ana trend düzeltmesi ve de 80 bin 300 kanal direncini çıkartacaktır.

Tüm bunların sonucunda altını çizmek istediğim esas konu; iki yıldan beri gerçekleşmiş bütün bu işlemlerin ağırlıklı ortalamasının, altı günde sekiz bin puan düşmüş bu piyasada kapanışlar itibariyle kalıcı olarak destek olarak çalışıp çalışmayacağı.

Bu noktada, son sözü geçen hafta tüm teorileri çökerten Ortadoğu’da yaşanan sosyal patlamanın yankılarının nereye kadar uzanacağı söyleyecektir.


Ergün TEKGÜL
Global Menkul Değerler A.Ş.
ergunt@global.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları