Ergün TEKGÜL Meksa Yatırım - VİOP Genel Müdür Yardımcısı Tüm yazıları

Endekslerde son teknik düzeltme

Ergün TEKGÜL

Bigpara Haber
Global piyasaların son beş ayına dönüp baktığımızda en genel anlamıyla olası tüm kötü senaryolar birer birer gerçekleşmiş durumda.
 
Bu hafta S&P’den gelen, aslında kanımca son üç yıldır çok net bilinen ve fiyatlara bile yansıyan Amerika’nın kredi görünümüyle ilgili haberde bu serideki önemli bir halka oldu.

Yalnız burada şunun altını çizmeliyim ki bu karar sadece görece olumsuz bir karardı.

Para akışının el değiştirmeye başladığı global ekonomide yerini iyi bir şekilde alabilecek akıllı ekonomiler akıllı portföylerle yönetildiği sürece orta ve uzun vadede fark yaratacaklardır.

Türk ekonomisinin bu varsayıma en yakın ülke olduğu gerçeğini ilerleyen zamanda herkesin göreceğini düşünüyorum. Aylardan beri söylediğim gibi bardağın dolu yada boş tarafına bakmak!!Tüm mesele burada galiba.



Bu hafta aldığım mailler itibariyle biraz daha merak konusu olan teknik göstergelerden bahsetmek istiyorum.

İlk olarak gelen sorular üzerine şunu söylemeliyim. Geçtiğimiz beş sene zarfında seans içi hareketlerimizi daha çok belli bir göstergeye - ki bu genelde DOW, DAX, EURO/DOLAR gibi ana ekonomik göstergeler oluyordu-bağlı olarak yapıyorduk.

Son dönemde ise böylesi yüksek bir korelasyonun kalmadığını söyleyebilirim. Bunun yüksek para akışının yaşandığı büyük ekonomiler içerisine giderken önemli bir adım olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

VOB30 81 bin 800-84 bin 500 düzeltme bandını kullanmaya devam ederken grafikte de gördüğünüz gibi büyük bir iştahla son düzeltme direnci olan yüzde 61’lik seviyeyi hacimli kırmaya çalışıyor.



Buradaki V formasyon çalışması bizdeki hedef bölgeleri 86 bin 500 ara direnç ve üstünde eski zirve 90 binler olarak gösteriyor.İMKB100’de ise VOB30’u destekler nitelikte kabaca 66 bin 500 seviyesi önemli destek olarak önemli yüzde 61 düzeltme desteği.

69 bin 800 Ocak ve Nisan denemeleri kırılırsa 71 bin 800 Ekim zirvemiz yeniden ilk hedef seviyemiz olacaktır. Sizlere son olarak İMKB`deki ağırlığı itibariyle Garanti Bankası`nın tekniğinden söz etmem gerekirse, iki ayda oluşmuş iki tane takoz formasyonu var.



Birini 7,0-7,50 bandında gerçekleştirip 8,10 hareketi yapıyor. İkincisi ise 7,50-8,0 arasında oluşturuyor. İşte burada geldik çözüme.

Bundan sonraki hareket nasıl olacak. Formasyon doğası gereği kendisini tekrarlar. Yalnız bu varsayım ne zaman yok olur? Beklenmedik haberlerle.

Yani İMKB100,VOB30 ve de GARANTİ tekniği aynı dili konuşuyor.  Ama gerek Merkez Bankamızın kararları gerekse olası yurtdışı gelişmeler bu oluşumu destekleyecek mi, bunu hep birlikte göreceğiz.

Enerji, şans ve de sağlık dolu bir hafta dileğiyle...


Ergün TEKGÜL
Trader
Global Menkul Değerler A.Ş.
ergunt@global.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları