Eral KARAYAZICI Inveo Portföy - Fon Yönetim Müdürü Tüm yazıları

Hükümet Arayışı & Piyasalar

Türkiye’de sonuçları merakla beklenen genel seçimler gerçekleşti ve hiçbir parti tek başına hükümeti kurabilecek sandalye kazanamadı

Bigpara Haber

Pusulada bu durum piyasaları nasıl etkileyecek ve süreç ne şekilde gelişebilir sorularına yanıt arayacağım.

Seçim sonrası siyasi parti liderlerinin ilk açıklamalarına bakılırsa seçim geride kalmış olsa da belirsizlikler devam ediyor.

Nasıl bir hükümet kurulur, kurulacak hükümetin ömrü ne olur Türkiye dört yıllık süreyi doldurmadan bir erken seçime yönelir mi öngörmek kolay değil.

Peki bir hükümet kurulabilir mi ? MHP ve HDP liderlerinin ilk açıklamalarına bakarsak Türkiye kesinlikle hükümetsiz kalmaz demekte kolay değil.

Bu bakıma her ne kadar olasılığı düşük görünse de partilerin temaslarından bir sonuç çıkmaması ve seçimlerin yinelenmesine neden olacak bir süreçle karşı karşıya kalınması da pekala mümkün.

Piyasa adına kısa vadede en büyük tehditte kuşkusuz bu senaryo. FED faiz artırımı öncesi geçici olacaksa da ufukta bir viraj var.

Bu viraja Türkiye’nin sürücü koltuğunda kim oturacak tartışmaları ile girmesi büyük şanssızlık olur.

Haftanın ilk yarısında bu sorulara yanıt bulmak kolay olmayacak. Ancak haftanın ikinci yarısında sürpriz koalisyon senaryolarının gündeme gelmesi ve piyasalar adına seçim serüveninin kurulacak bir hükümet ile noktalanması pekala mümkün.

Dolar Asya işlemlerinde haftaya 2.75, döviz sepeti 2,90 seviyesinde başladı. Borsa İstanbul’da da 80.000 puanın altında bir açılış muhtemel görünüyor.

Her fırsatta dikkat çektiğim üzere finansal piyasalarda şartların en kötü olduğu perdelerde fiyatlar en iyi ( ucuz ) seviyededir.

Yurtiçi piyasalar geride kalan 3 ayda seçim belirsizliğini büyük ölçüde fiyatlamıştı. Dolar 2015 yılında diğer gelişen ülkelerde % 7 yükselirken Türkiye’de % 15 değer kazanmış, dünya borsaları 2015 yılında ortalama % 10 artış kaydederken Borsa İstanbul % 4,4 değer kaybetmişti.

Bu nedenle her ne kadar siyasi partiler koalisyon görüşmelerine keskin bir üslup ile başlamış olsa da seçimlerin yinelenmesine gerek kalmayacağı varsayımı altında ( bence olasılığı yüksek ) borsadaki düşüş alım döviz cephesindeki yükseliş satım için son derece uygun bir fırsat olarak görülebilir.

Ben bu hafta pek çok sorunun yanıtını bulacağı görüşündeyim. Kurulacak hükümete yönelik ipuçlarının haftanın ikinci yarısına kalması durumunda USDTRL ‘de yukarı yönlü marjın 2.79, döviz sepetinde 2,95 ile kısıtlı kalabileceğini, Borsa İstanbul’da da 75.000 - 77.000 bandının güçlü alıcı katılımı sağlayabilecek potansiyel bir taban adresi olabileceğini düşünüyorum.

 

Her ne kadar siyasi parti liderlerinin keskin üslupları ile hafta sancılı başlamış olsa da hafta içinde kurulacak hükümete yönelik beklentinin piyasa radarına girmesi ile birlikte Borsa İstanbul’un hızla kayıplarını telafi edebileceğini ve değer kaybı ile başladığı haftayı primli bir biçimde tamamlayabileceğini düşünüyorum.

Anlık – Günlük Değerlendirmeler

Her pazartesi saat 17:40’da haftanın açılışını değerlendirmek üzere TRT Türk’te Merve Kır’a konuk oluyorum. Genel stratejiye yönelik görüşlerimi pazar günleri BIG PARA ‘da yayınlanan köşe yazım pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık değerlendirmeleri ve günün içindeki seyre yönelik tahminlerimi twitter adresimde ( @eralkarayazici ) paylaşıyorum. 14 Haziran 2015 gecesi yayınlanacak bir sonraki pusulada görüşmek dileği ile…  

Yazarın Diğer Yazıları