KAP ***GPO*** AZİMUT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları

04.12.2023 - 13:16 | Son Güncelleme :

KAP ***GPO*** AZİMUT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları



***GPO*** AZİMUT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları )

Türkçe
Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları

Yapılan Açıklama Güncelleme mi?
Hayır (No)
Yapılan Açıklama Düzeltme mi?
Hayır (No)
Konuya İlişkin Daha Önce Yapılan Açıklamanın Tarihi
Yoktur
Bildirim İçeriği

Açıklamalar

                       Fonun maruz kalabileceği risklerin ölçümünde kullanılan yöntemler şunlardır:
Fonun yatırım stratejisi ile yatırım yapılan varlıkların yapısına ve risk düzeyine uygun bir risk yönetim sistemi oluşturulmuştur.
Piyasa Riski: Risk Yönetimi Birimi, piyasa riskini riske maruz değer ("RMD")'i hesaplayarak  değerlendirmektedir. RMD, fon portföy değerinin normal piyasa koşulları altında ve belirli bir dönem dahilinde maruz kalabileceği en yüksek zararı belirli bir güven aralığında ifade eden değerdir. RMD hesaplamasında tarihsel simülasyon yöntemi kullanılır. RMD'de %99 güven düzeyi, 250 iş günü ve 20 günlük elde tutma süresi varsayımı altında hesaplama yapılır. Fonun eşik değeri olduğu için RMD hesabında Mutlak RMD hesaplaması yapılır. 20 günlük elde tutma süresine göre hesaplanan RMD limiti( Mutlak RMD / Fon Toplam Değeri) % 100 olarak uygulanmaktadır. RMD raporları günlük olarak Yönetim Kuruluna, portföy yönetimi bölümüne, denetim ve iç kontrol birimlerine gönderilir. RMD hesaplamalarına fon portföyünde yer alan tüm varlık ve işlemler dahil edilir. Türev araçlardan kaynaklanan riskler de bu kapsamda dikkate alınır. Ayrıca, portföyleri etkileyebilecek piyasa risklerinin daha iyi değerlendirilebilmesi amacıyla aylık stres testleri gerçekleştirilmekte ve sonuçlar Yönetim Kuruluna raporlanmaktadır.
Likidite Riski: Risk yönetimi birimi, portföylerde yer alan varlıkların likidite riskinin kontrollerini özel bir RiskActive yazılımı kullanarak yerine getirir. Fon portföyünde yer alan varlıklar enstrüman grubu bazında varlığın türü, varlık grubunun kendine özgü özelliği, likidite geçmişi (ortalama işlem hacmi), serbestliği, piyasa büyüklüğü, kredi ve piyasa riski, değerlemede kolaylık ve kesinliği gibi faktörler dikkate alınarak ayrıştırılmıştır. Söz konusu faktörler ışığında oranlar uygulanarak varlıkların likiditesi hesaplanmakta ve fon portföylerinin ne kadarının likidite edilebileceği tespit edilmektedir. Fon portföyündeki varlıkların likiditesi toplulaştırılarak fon toplam değerine oranlanması sonucu bulunan portföyün likidite oranı günlük olarak izlenmektedir.
Karşı Taraf Riski: Borsa dışı türev araç (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmesi) ve swap sözleşmeleri ile diğer sözleşmelere ilişkin karşı taraf riskinin hesaplanmasında Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber'in 4.2.7. nolu bölümünde yer alan şartlara uygun olarak takip yapılır ve pozisyonların anlık olarak hesaplanan piyasa değeri günlük olarak dikkate alınır. Tek bir ihraççı kuruluşa yönelik karşı taraf riski borsa dışı sözleşmelerin pozitif piyasa değerlerinin toplamı şeklinde hesaplanır. Opsiyon sözleşmelerinde Black&Scholes modeli kullanılarak günlük olarak hesaplama yapılır ve bulunan değer piyasa değeri olarak kabul edilerek karşı taraf riski hesaplaması yapılır. Sözleşmenin karşı tarafından fiyat kotasyonunun verilmesi halinde, bu fiyat piyasa değeri olarak kabul edilir ve karşı taraf riski hesaplamasında dikkate alınır.
Operasyonel ve Yasal Risk: Operasyonel risk, kullanılan sistemlerin yetersizliği, başarısız yönetim, personelin hatalı ya da hileli işlemleri gibi kurum içi etkenlerin yanı sıra doğal afetler, rekabet koşulları, politik rejim değişikliği gibi kurum dışı etkenler kaynaklı olabilir. Yasal risk ise, mevzuatta ve düzenleyici otoritelerin düzenlemelerinde meydana gelen değişikliklerden olumsuz etkilenme kaynaklı olarak oluşabilir. Şirketin, portföy faaliyetlerinden kaynaklanan riskler, Risk Yönetim Birimi ile Teftiş Birimi tarafından koordineli olarak takip edilmektedir. Riskin kaynakları, sonuçları ve alınan önlemlere Teftiş Birimi tarafından hazırlanan yıllık denetim raporunda yer verilir ve Yönetim Kurulu'na sunulur. Fonun yasal ve mevzuat riskine konu olmaması bakımından yatırım kısıtlarının ilgili mevzuat, tebliğler, sözleşmeler, Yatırım Komitesi kararlarına ve dâhili ilgili mevzuata uygunluğunun kontrolü ve gözetimi Şirket İç Kontrol Birimince yerine getirilir. 
 
Kaldıraç Yaratan İşlemler
Fon portföyüne kaldıraç yaratan işlemlerden borsadan veya borsa dışından, riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla döviz, faiz, pay senedi, pay senedi endeksleri, emtia ve sermaye piyasası araçları üzerine yazılan türev araç (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), saklı türev araç, swap sözleşmesi, varant, sertifika, ileri valörlü tahvil/bono ve altın alım işlemleri ve diğer herhangi bir yöntemle kaldıraç yaratan benzeri işlemler dahil edilir. Kaldıraç yaratan işlemler nedeniyle fonun başlangıç yatırımından daha yüksek zarar kaydedebilme olasılığı bulunmaktadır.
Kaldıraç yaratan işlemlerden kaynaklanan riskin ölçümünde Rehber'de belirlenen esaslar çerçevesinde Mutlak riske maruz değer (RMD) yöntemi kullanılır. Portföye dahil edilen kaldıraç yaratan işlemlerin değerlemesine ilişkin olarak Finansal Raporlama Tebliği ve Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber'de belirlenen esaslar uygulanır. Risk Yönetimi Birimi'nce yapılan kaldıraç işlemlerinin limiti aşıp aşmadığı günlük olarak kontrol edilir.
Kaldıraç yaratan işlemlere ilişkin olarak araç bazında ayrı ayrı hesaplanan pozisyonların mutlak değerlerinin toplanması (sum of notionals) suretiyle ulaşılan toplam pozisyonun fon toplam değerine oranına "kaldıraç" denir. Fonun kaldıraç limiti %200'dür.
Fon portföyüne alınan yapılandırılmış yatırım araçlarının saklı türev araç niteliği taşıyıp taşımadığı Kurucu tarafından değerlendirilerek söz konusu değerlendirmeyi tevsik edici belgeler Kurucu nezdinde muhafaza edilir. Yapılandırılmış yatırım aracının saklı türev araç niteliğinde olması halinde, risk ölçümüne ilişkin olarak Rehber'de yer alan esaslar uygulanır.
Borsa dışında taraf olunacak sözleşmelere ilişkin olarak
Risk Yönetimi Birimi tarafından borsa dışı türev araç (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmesi), forward ve swap sözleşmelerinin "adil bir fiyat" içerip içermediğinin kontrolünde aşağıdaki esaslara uyulur: 
Doğrulama sonucu ulaşılan fiyat ile karşı tarafın verdiği fiyat arasında oluşması muhtemel farkın kabul edilebilir seviyesi, Risk Yönetimi Birimi tarafından hesaplanan teorik fiyatın %25'si olarak belirlenmiştir. Muhtemel farkın kabul edilebilir seviyesi olan %25 seviyesinin aşılması halinde, fiyat iyileştirilmesi için yeniden karşı kuruma başvurulur. Karşı kurumdan alınan fiyat iyileştirilmesine rağmen fark kabul edilebilir seviyenin üzerinde olmaya devam ediyorsa, karşı kurumun kullandığı hesaplama parametrelerinin açıklanması talep edilir. Karşı kurumdan alınan son fiyatın da belirlenen limitin dışında olması durumunda, Yönetim Kurulu'nun yazılı ve gerekçeli kararı ile alınan son fiyat üzerinden işlem gerçekleştirilir 
-Forward ve swap işleminin spot kurunun Bloomberg ve Reuters gibi bağımsız ve güvenilir veri sağlayıcıların işlem saatinde yayınladığı en düşük en yüksek spot kur bandında olması gerekmektedir. 
Vadeli kur ile spot kur arasındaki farka forward ve/veya swap points denir. İşlemde kullanılan forward ve/veya swap points'in aynı işlem kuru ve işlem vadesi için adil ve tarafsız kurumların kotasyonları kullanılarak hesaplanan alış-satış forward ve/veya swap points bandında olması gerekmektedir. Bu uygunluk ve hesaplama Bloomberg FX Forward Calculator, Reuters Swap Points and Outrights veya güvenilirliği test edilmiş benzer ekranlar aracılığı ile yapılır.
 -Opsiyonlarda fiyat kontrolü, Bloomberg ve güvenilirliği test edilmiş benzer veri sağlayıcıların opsiyon değerleme (Options Valuation) ekranları aracılığıyla ile hesaplanan fiyat ile karşılaştırılarak yapılır. 
Bu kapsamda, söz konusu varlıkların "adil bir fiyat" içerip içermediğine ilişkin değerlendirme, Risk Yönetim Birimi tarafından gerçekleştirilecektir. Ayrıca İç Kontrol Birimi tarafından da gerekli kontroller yapılır. 
Bu kapsamda, 
- Forward işlemler dayanak varlığın spot fiyatı baz alınarak teorik fiyat hesaplanır. Spot fiyat için değerleme günü itibarıyla
 i. Dayanak varlığın döviz olması durumunda, TCMB döviz alış kuru, 
ii. BIST Pay Endeksleri için, ilgili endeksin en güncel seans kapanış değeri,
 iii. Dayanak varlığın ihraççı payı olması durumunda, ilgili payın en güncel seans kapanış değeri, 
iv. Dayanak varlığın borçlanma aracı olması durumunda ise en güncel günlük ağırlıklı ortalama fiyat kullanılır.
Bulunan spot değerler değerleme günü ile forward işlemin vade tarihi arasındaki gün sayısına karşılık gelen TL ve döviz piyasa faizleri ile (dayanak varlığın döviz olması durumunda ise Bloomberg FRD sayfasından edinilecek "swap point" kadar) ilerletilerek teorik fiyata ulaşılır.
 - Swap işlemleri
 i. Faiz ve enflasyona dayalı swap işlemlerde swapın sabit kısmının değeri kullanılarak, 
ii. Kura dayalı olanlar kur kısmının nosyonel değeri kullanılarak teorik fiyata ulaşılır. 
- Opsiyon sözleşmelerine ilişkin olarak ayrıca  
Veri sağlayıcı veya fiyat temin edilebilecek diğer kurumlar/kuruluşlar tarafından elde edilip belgelendirilebilecek volatilite (bulunduğu durumda "implied" aksi halde "historical") değerleri kullanılarak ve Black&Scholes ya da uygun olan diğer yöntemlerle teorik fiyat hesaplanacaktır. Hesaplanan bu teorik fiyat, adil fiyata ilişkin yapılacak kontrollerde kullanılır.
- İkraz iştirak senetlerine ilişkin olarak ise teorik fiyat "İç Verim Oranı" yöntemi ile bulunacaktır.




http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1221936


BIST
 

Hisse Başarıyla eklendi