Piyasalarda her zaman fırsat vardır

01.12.2017 - 15:54 | Son Güncelleme :

Piyasalarda zor günler her zaman olur. Güneşli günler sonsuza kadar sürmez. Elbette bir gün yağmur yağacak ve bulutlu günler gelecektir. Piyasalarda böyle günleri bundan öncede yaşadık, şimdi yaşıyoruz ve bundan sonra da yaşayacağız.


Önemli olan siz nasıl bir yatırımcısınız? Kısa vadeli dalgalanmalardan alım satım yaparak mı faydalanmaya çalışıyorsunuz, yoksa orta ve uzun vadeli planlar ve beklentilere göre mi hareket ediyorsunuz.

Kısa vadeli yatırımcı iseniz işiniz zor. Piyasalarda kısa vadede oluşan her türlü haber akışı sizin için yeni bir fırsat olurken aynı zamanda büyük risklerde barındırıyor demektir. Uzun vadeli yatırımcı iseniz o da zor. Piyasalarda yaşanan kötü dalgalanmalar portföyünüzde de dalgalanmalar yaratır. Bu tip kötü piyasalar hedefinize ulaşmanızı geciktirir.

Ama uzun vadeli yatırımcı doğru şirketlerde doğru pozisyonlar aldıysa mükâfatını her zaman alır. Uzun vadeli yatırımcı için en zor olan sabır ve inançla beklemektir. Bence bu lafı ciddiye alın. Çünkü her gün hisse senedinizin fiyatı kötü piyasa nedeni ile düşerken sinirlenmeden sakin kalarak beklemek oldukça zordur. Bunu başaran uzun vadeli yatırımcılar kötü günler atlattıktan sonra iyi piyasa geldiği zaman porftöyü hızla toparlanır. Çünkü iyi temeli sağlam şirketler almıştır. Kötü şirkette uzun vadeli yatırım olmaz zaten. Kötü bir şirkette beklemek umutsuzca zamanı tüketmekten başka bir şey değildir. Bu nedenle uzun vadeli yatırım kavramı ile anılması gereken şirketler temeli sağlam, her yıl büyüyen, lider veya sektöründe önemli oyuncu olan şirketler olmalıdır.

Haberin Devamı

Kısa vadeli yatırımcı ise bu dalgalanmalardan çok büyük zararlar ile de çıkabilir, iyi karlar elde ederek de çıkabilir. Ancak bildiğim bir nokta var ki kısa vadeli yatırımcılar piyasada oluşan büyük trendlerden faydalanamaz. Trene erken binerler ama erken inerler. Büyük yükselişin küçük bir kısmından faydalanırlar ve büyük resmi göremezler.

Haberin Devamı

Borsada yaşanan düşüş aslında uzun vadeli yatırımcılar için güzel fırsatlar veriyor. Güçlü bilançoya, iyi büyümeye sahip pek çok şirket bu satışlarla birlikte cazip fiyatlardan alım fırsatı verecek görünüyor. Borsada bilançolar halen güçlü ve son çeyrek bilanço beklentileri son satışlarla fiyatı düşen iyi şirket hisselerinde iyi bir tepki fırsatı verebilir.

Aslında böyle düşüşler yatırımcıların ellerindeki zayıf hisseleri daha iyi hisseler ile değiştirmesi için bir fırsat yaratmakta. Diğer yandan eğer uzun vadeli yatırımcı iseniz bu düşüşlerde fazla canınızı sıkmaya gerek yok. Eğer sahip olduğunuz şirket temeli sağlam, büyüyen ve sektöründe önemli bir oyuncu ise fazla endişeye gerek kalmayabilir. Bu piyasalarda pek çok kötü dönem yaşandı ve uzun vadeli düşünen yatırımcılar hepsinden karlı çıktılar. Ancak kısa vade düşünenler ve bu düşüşlerde panik havasına girenler maalesef kaybettiler.

Haberin Devamı

Şöyle düşünün, Türkiye her yıl ortalama %5-6 civarında bir büyüme gösteriyor. Her yıl büyüyen ekonomide güçlü şirketlerde bu büyümeden olumlu etkileniyorlar. Bu nedenle uzun vadeye bakıldığında şirketlerin karlılığı, satışları ve özkaynakları sürekli büyüyen bir trend içerisinde bulunuyor. Böyle bir ortamda uzun vadede bu şirketlerin hisse senedi fiyatları da sürekli yükselen bir trend içinde oluyor. İsterseniz büyük ve başarılı şirketlerin son on yıllık grafiğine bir bakın. Sürekli yükselen bir eğri göreceksiniz. Ayrıca geçmişte yaşanan sert düşüşler ve krizler çok aşağıda kalmış seviyeler olarak geride bırakılmış durumda.  Aslında Türkiye gibi sürekli büyüyen piyasalar uzun vadeli yatırımcılar için büyük fırsatlar sunan çok cazibeli bir ülke.

 

Hisse Başarıyla eklendi