Piyasalarda 'erken seçim' hareketliliği! İşte beklenti

17.04.2018 - 10:00 | Son Güncelleme :

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin erken seçim açıklamasından önce 4.08'li seviyelerde hareket eden dolar kuru, 4.1270 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/TL şu dakikalarda 4.10 seviyelerinde hareket ediyor. Borsa İstanbul'da ilk tepki olarak kayıp yüzde 2'yi aşarken, endeks ilk yarıyı yüzde 1,44 düşüşle tamamladı.

https://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_006.jpg

Şenay ZEREN

Jeopolitik gelişmeler ve küresel piyasaların takip edildiği dolar/TL, tarihi zirvesi olan 4.20'li seviyelerden geçen hafta gerilediği 4.10 seviyesinden güne başladı. Dolar kuru, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin erken seçim açıklamasından önce 4.08'li seviyelerde hareket ederken, sonrasında 4.1270 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/TL saat 14.06 itibarıyla 4.1049 seviyesinde hareket ederken, euro/TL 5.0816 seviyesinde bulunuyor.

Dolar endeksi 89.10 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi 1.2388 seviyelerinde...

##$$DOVIZWIDGET##$$

BORSADAN SERT TEPKİ

Haberin Devamı

Borsa İstanbul güne 764 puan yükselişle 111 bin 451 puandan başlarken, borsanın erken seçim açıklamalarına ilk tepkisi sert oldu. BIST 100 endeksi en düşük 108 bin 1 puanı görürken, günün ilk yarısını yüzde 1,44 azalışla 109 bin 95 puandan tamamladı.

DOLARDA 4.1330 KRİTİK SEVİYE

GMC Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Sn. Bahçeli’nin açıklamalarından sonra içeride piyasa görünümünün bozulduğunu görüyoruz. Hafifleyen jeopolitik risk algısı ve olumlu ABD – Rusya yaptırım haberlerinden sonra 4.07 seviyelerine doğru inme eğilimi gösteren dolar/TL kuru, Bahçeli’nin piyasa fiyatlama mekaniğinde olmayan “erken seçim” unsurunu ortaya atmasından sonra hızla yükseldi ve 4.12 bandı üzerine çıktı. Bahçeli’nin erken seçim çağrısından önce pozitif olan Borsa İstanbul 100 de şu anda yüzde 1.6 oranında satılıyor" dedi.

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: Bahçeli’nin açıklamalarının özellikle AK Parti kanadında ne şekilde karşılık bulacağı önemli. Sn. Cumhurbaşkanımız’ın konuya ilişkin yapabileceği açıklamalar dikkatle izlenmelidir. AK Parti kanadından ilk konuşan Sn. Bekir Bozdağ, Bahçeli’nin açıklamasının AK Parti tarafında değerlendirileceğini söyledi. Sn. Erdoğan’ın AK Parti grup toplantısında veya 14.00 MGK veya 16.00 Bakanlar Kurulu toplantılarında konuya ilişkin açıklamaları kritik olacak. CHP grup toplantısı da bugün saat 13.30’da gerçekleşecek ve muhtemelen CHP tarafı bu çağrıya destek verecektir. CHP’den yapılan ilk açıklama da bu yönde…

Haberin Devamı

Bahçeli’nin telaffuz ettiği 26 Ağustos tarihi Kurban Bayramı tatili sonrasına geldiği için tarih konusunda sıkıntılar olabilir. O tarihlerde tatilcilerin, yazlıkçıların tatil beldelerinde, deniz kenarı illerinde olacak olmaları, seçim bölgelerinde olmayabilecek olmaları tarihin revize edilmesine neden olabilir. Bu noktada piyasa erken seçimin tarihinin değişmesini değerlendirebilir.

Haberin Devamı

Gün içinde 4.1330 bariyeri üzerindeki kalıcı hareketler, algıyı biraz daha değiştirecek ve kurdaki çıkışların daha da güçlenmesine imkan tanıyabilir. Aksi takdirde yani 4.1330 seviyesinde baskı görmesi durumunda ise son çıkışın tepkisi izlenebilir."

YENİ REKORLAR GELİR Mİ?

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "MHP lideri Devlet Bahçeli’nin erken seçimle ilgili açıklamaları yurtiçi piyasaları hareketlendirdi. Son dönemde, küresel piyasalarda risk algısının yüksek olduğu bir dönemde TL varlıklardaki kırılganlık devam ediyor ve özellikle dolar/TL – Euro/TL kurlarında oynaklık yüksekti. Dünden bugüne biraz daha yatay ve sakin hareket eden kurlar, bugünkü erken seçim spekülasyonlarıyla yeniden yukarı yönde tepki vermeye başladı. Devlet Bahçeli bugünkü konuşmasında, Türkiye’nin 3 Kasım 2019 tarihine kadar dayanmasının zor olduğunu dolayısıyla Türkiye’nin 26 Ağustos 2018 tarihinde seçime gitmesini önerdi. Bu haberin ardından TL varlıklardaki negatif ayrışma gelişmekte olan ülke piyasaları arasında Rus Rublesinden sonra ikinci sıraya oturduğu gibi kurlar cephesinde yukarı yönde tepkiler gözlemlenirken, BIST 100 endeksinde ise yüzde 1.50’ye yakın değer kaybı oluştu. Bahçeli’nin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise net bir dille erken seçim olmayacağını söylemese bile yeni sistemin 2019 Kasım seçimlerinde devreye gireceğini belirterek bir nebze de olsa agresif tepkinin önüne geçti. Yarın, Cumhurbaşkanı ile Devlet Bahçeli’nin görüşme yapacağı da piyasalara duyuruldu. Dolayısıyla, piyasalar yarınki görüşmeyi yakından izliyor olacak. Eğer, yarın erken seçim olmayacak gibi kesin ifadelerle karşımıza çıkarlarsa bu durumda iç piyasa biraz daha rahatlayabilir. Ancak, bu belirsizlik sürmeye devam ederse o zaman fiyatlamalar üzerindeki baskının bir süre daha devam etmesini bekleyebiliriz."

Karadağ şunları ekledi: "Global piyasalarda, ABD – Rusya arasındaki Suriye gerilimi geçtiğimiz günler kadar baskın olmasa bile piyasalar tetikte, en ufak bir haber akışına karşı temkinli seyirler izleniyor. Dolayısıyla, jeopolitik risk algısının yüksek olduğu bu süreçte haber akışları yakından takip ediliyor. Türkiye’ye yönelik risk algısı geçtiğimiz haftalarda 217 puana sıçramasına karşın biraz gevşedi ve şu sıralarda 206 puanlarda ama 200 puanların altına doğru bir hareket olmaması da dikkat çekici. Haber akışlarının piyasaları rahatlatmadığı bir ortamda olduğumuz için Türkiye’nin risk priminde de kalıcı bir iyileşme göremiyoruz. Aynı zamanda, gelişmekte olan ülke piyasalarında da Rus Rublesi negatif ayrışmasını korurken, TL’nin de ikinci sırayı kimseye vermediğini gözlemliyoruz. Zaten bu tabloyu, fiyatlamalar üzerinde çok net bir şekilde hissediyoruz. Dolar/TL kuru 4.19 zirve seviyesini geçtiğimiz hafta test etmesinin ardından 4.07 seviyesine kadar geri çekilmişti ancak bu seviyenin altına doğru da bir hamle yapamadığını gördük. Kurunda kafası karışık ve huzursuz dolayısıyla 4.07 ve hatta 4.05 altı kapanışlar görmediğimiz müddetçe gevşemeye başladığını söyleyemeyiz. Kısacası, kurda tansiyonun hala yüksek olması geri çekilmeleri sınırlı bıraktığı için yatırımcıların bu noktada daha dikkatli olmasında yarar var. Yeni rekor seviyeleri konuşmak için ortamın daha da TL’nin aleyhine dönmesi gerekebilir ancak şu anda koşullar bu kadar kötü bir duruma sürüklenecek gibi durmasa bile olası haberlere karşı temkinli olmakta fayda var.

Geçtiğimiz hafta, TL’de rekor seviyeler izlenirken, borsada 106 bin 600 seviyesine kadar agresif bir şekilde tepki vermişti ve sonrasında buralardan aldığı destekle yeniden 110 bin bölgesine yükseldiğini izledik. Ancak, endeksinde çok güçlü bir tablo sergileyemediğini gözlemliyoruz. Global endekslerde de risk iştahının zayıf kalması ve dolar/TL kurunun geri çekilme hareketinde sınırlı olması, endeksinde de 110 bin üzeri güçlü bir tablo oluşturmasını zorlaştırıyor. Bugünkü erken seçim spekülasyonlarının ardından endekste kayıplar yüzde 1.00-1.50 arasında oluşmaya başladı. Endeks için 108 bin seviyesini destek noktası olarak takip edebiliriz. Bu destek noktasının altında güçlü kapanışlar görülmediği müddetçe endeksin yeniden yukarı yönde tepkisini korumasını bekleyebiliriz. Ancak, şunu da belirtmekte fayda var endekste haberlerden dolayı çok güçlü tepkiler veremediği için olağanüstü bir durum olmadıkça 108 bin-110 bin aralığını bir süre ihlal edebilir. 110 bin seviyesinin üzerindeki ataklarında çok güçlü olmayabilir. Dolayısıyla, endekste yeni alımlar için acele etmemekte fayda var."

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Hisse Başarıyla eklendi