Küresel Resesyonun Şiddet & Zamanlaması

11.02.2019 - 09:26 | Son Güncelleme :

Şubat ayının ilk haftası piyasalarda ılımlı negatif bir seyre sahne oldu. Borsa endeksleri ağırlıkla değer kaybederken USD dünya genelinde değer kazandı.


 
Öne çıkan ve önümüzdeki haftalar üzerinde de etkili olmaya aday beş faktör var.
   
   1- ABD Çin ile süren ticaret müzakerelerinde daha şahin bir tavra büründü.
   2- Yine ABD’de hükümetin 15 Şubat’ta bir kez daha kapanması riski masada. 
   3- Alman ekonomisinde 2019 zayıf başladı 
   4- Brexit süreci karışık bir biçimde gelişiyor
   5- Fransa-İtalya siyasi gerilimi Avrupa’yı tedirgin ediyor
 
En önemlisi kuşkusuz ABD-Çin pazarlığı.Büyüme ivmesini büyük ölçüde kaybeden dünya ekonomisinin bu cephede bir mutsuz son yaşanması durumunda resesyona gireceğini görmek için kahin olmaya gerek yok.
 
Taktik gereği desibeli yükselten Trump bu riski alamaz. İki tarafın da kendisini anlaşmak zorunda hissettiği pazarlıklarda bir uzlaşı zemini varsa mutlu son muhtemeldir. Maç uzatmalara da gitse ben bu cephede mutsuz son riski görmüyorum. Brexit süreci için de aynı şey geçerli.
 
Geride kalan haftanın en tatsız manşeti Almanya verileri ;
 
 
Avrupa ekonomisinin lokomotifinde Ocak PMI verisi 2012 lokal Euro bölgesi resesyonunu takiben ikinci kez 50 sınırının altına geriledi.
 
Almanya 2015 başlarında eyvah Syriza ( Yunanistan’da radikal parti iktidar olmuştu ) korkusu ile 2016 başlarında da eyvah brent petrol 27 $ panikleri ile global akımın etkisi altında şu ana benzer biçimde durma noktasına gelmiş senelik büyüme oranı yüzde bire yaklaşmıştı. Her iki perdede de yıllık büyüme negatife dönmeden toparlandı.
 
 
İlki Avrupa Merkez Bankasının güçlü varlık alım programı ile ikincisi dünya genelinde petrol fiyatlarının yükselmesi ve petrol üreticisi ülke-şirketlerin krize gireceği endişesinin dağılması ile atlatıldı. Panzerler büyümeye devam etti.
 
Çekirge üçüncü kez sıçrayamazsa resesyona girme olasılığı yüksek.
 
Hoş nüfusu her sene yüzde yarım kadar artan Almanya için yüzde bir büyümek büyüyememektir.
 
Durgunluk olarak tanımlanan bu tablo kalıcılık gösterirse işsizlik yükselmeye başlar Avrupa ekonomisinin bütünü üzerinde de bu akımın etkileri görülür. 
 
İhracatımızın yarısını gerçekleştirdiğimiz bu pazarda resesyon yaşanırsa Türkiye ekonomisi üzerinde de güçlü etkileri olur. Bu bakıma ne halleri varsa görsünler deme lüksümüz yok.
 
Ben çok uzun zamandır aynı noktadayım; dünya ekonomisinin önümüzdeki iki yıl içinde ailece bir resesyona gireceği görüşündeyim.
 
Son dört ay içinde FED’in aldığı pozisyon ve ABD tahvil piyasalarındaki fiyatlama bana finansal piyasalarda bu sürece yönelik fiyatlamanın en geç 2020 ilk çeyreğinde başlayacağını düşündürüyor.
 
Bir adım daha ileri gideyim; ABD-Çin ve Brexit süreçlerinde mutlu son yaşanmaz veya yaşansa da etkisi güdük kalırsa küresel resesyon fiyatlamasının yakın zamanda başlaması da şaşırtıcı olmaz.
 
2019 küresel trend adına önceki senelere benzemiyor. Global borsa endeksleri için bekleyelim nasıl olsa yükselir veya düşse de hacı yatmaz gibi bir süre sonra daha da yukarı gider demek demode.
 
İşte tam bu noktada gelin riski tanımlamak adına son bir yıldır dünya borsalarında süren değer kaybının bir küresel resesyon fiyatlamasının ilk perdesi olduğunu varsayıp devamı ne kadar süre ile ve ne ölçüde bir değer kaybına neden olur senaryo üretelim.
 
 
Yukarıda sağ sütunda başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde borsa endekslerinin son 12 aylık dönemi $ bazında yüzde 20 kadar kayıpla tamamladığını görüyorsunuz.
 
Diğer iki sütun hem haftalık hem sene başından bugüne olan perdede DAX ‘ın ( Almanya ) en kötü performans gösteren endeks olarak başı çektiğine başka bir deyişle panzerlerin 2019 yılında küresel ritmi domine eden adrese dönüştüğüne işaret ediyor.
 
Almanya’da son beş yılda ortalama yüzde 1,8 olarak gerçekleşen 2017 sonunda yüzde 2,8’e ulaşan büyüme yüzde 1,1 ‘e geriledi ve 2019 ilk çeyreğinde de durgunluk denebilecek bu halin sürmesi kuvvetle muhtemel.
 
Bu tablo Alman borsasına ve beraberinde ilişkili ülke endekslerine satış getirir mi ? Hayır getirmez.
 
2018 başında 13.500 olan DAX bu nedenle bugün 10.900.
 
Başka bir deyişle durgunluk büyük ölçüde fiyatların içinde.
 
Ancak büyümenin yerini bir süre sonra yüzde 1-2 şiddetinde bir küçülme yani resesyon alacaksa işte bu fiyatların içinde değil.
 
Varsayalım Alman ekonomisi bu ölçekte ( limitli ) bir resesyona koşuyor bu noktada DAX nereye düşebilir derseniz Alman endeksi son bir yılın kar performanslarına göre 13 son beş yılın ortalama kar performansı ile 17 FK rasyosuyla işlem görüyor.
 
Yani fiyatlar iskontolu. Herhangi bir pahalılıktan söz etmek mümkün değil. Aksine fiyatlar ucuz.
 
Ilımlı bir resesyon senaryosunda ben DAX endeksinin ilave yüzde 20 kadar daha kayıpla 8,800 puan civarına gerilemesini beklerim ki bu gerçekleşirse Alman borsasında fiyatlar çok ucuz hale gelir. 
 
Ötesi için sert resesyon başka bir deyişle küresel bir çalkantı, sarsıntı gerekir.
 
Olamaz mı ? Hayat her vakaya açık ama ben bir sonraki küresel resesyonun küresel bir krize dönüşmesini beklemiyorum.
 
Bu bakıma piyasalarda küresel resesyon fiyatlaması yaşanıp tamamlandığında ( muhtemelen 2020 içinde ) belki de 3-4 sene sürecek büyük bir rallinin eteklerinde olacağımız görüşündeyim.
 
Açayım; Bugün 10.900 olan DAX önümüzdeki 12-18 ay içinde 8,800 olur mu ? Bence olasılığı yüksek.
 
Ya sonra ? 2023-2025 arası bir tarihte 17.000 puana yükselme şansı olduğunu düşünüyorum.
 
Peki 8,800 bu yılın ilk yarısı içinde görülür mü ? Bence zor.
 
Aksine halen baz senaryom ABD-Çin ve Brexit süreçlerinde mutlu son yaşanacağı ve bu akımın etkisi ile dünya ekonomisinin geçici ( kısa sürecek ) bir momentum kazanacağı yönünde.
 
Bu nedenle 10.750 veya 10.500 desteğinden DAX endeksinde rotanın yukarı dönmesi ve 12.000 civarına bir seyahatin gerçekleşmesi şaşırtıcı olmaz.
 
Bize nasıl yansır ?
 
BORSA İSTANBUL
 
Şubat ayı bir bant hareketine sahne olmaya devam edeceğe benziyor.
 
BIST 100 özelinde 101.500 ve 99.000 seviyelerini güçlü ve etkili olma şansı yüksek destekler 104.000 puanı yakın ve ilk denemede aşılması kolay olmayan direnç 110,000 – 112.000 bandını ise ( test edilmesi haber akışına bağlı olarak Mart hatta Nisan ayına kalabilir ) var olan şartlarda kısa vade adına bir aşırılaşma adresi olarak görüyorum.
 
BIST yeniden 92.000 olmaz mı ? Yılın ilk yarısında doğrusu ben bu riskin gerçekleşme ihtimalini düşük buluyorum.
 
Ama 2019 ikinci yarısı derseniz o perdenin küresel resesyon fiyatlamasına sahne olma riski var ki 2020 yılına kalmadan DAX endeksinin 8800 civarına BIST 100 endeksinin de 92.000 puana belki daha da aşağılara yelken açması sürpriz olmaz.
 
DÖVİZ CEPHESİ
 
 
Türk Lirası uzun zaman sonra düşük volatilite ile dar alanda dalgalanıyor.
 
Yukarıda yer alan haftalık ve sene başından bugüne olan performansta USD’nin ülke bazında gösterdiği değişimde Türkiye orta sıralarda yer alıyor.
 
Oysa epeydir biz USDTL’yi ya en üstte ya en altta görüyorduk.
 
Bu stabilizasyon Türkiye ekonomisi adına pozitif.
 
Bunu bir yana bırakıp dünyadaki akımla yukarı giden USDTL için dirençler nerede dersek 5,30 civarının yakın 5,45-5,50 bandının ise güçlü direnç olduğu görüşündeyim.
 
EURTL cephesinde ise dünyaya paralel Türkiye’de de aşağı yönlü bir seyir yaşanıyor.
 
Bir sene önce 1,25 olan EURUSD paritesi yedi aydır ağırlıkla 1,12 – 1,16 bandında dalgalanıyor ve geçen haftayı da 1,1322 seviyesinde tamamladı.
 
 
Ben bu cephede 1,12 – 1,13 bandı içinde bir adresten rotanın yeniden yukarı dönebileceğini ve en azından son yedi ayın tepe adresi olan 1,16 düzeyinin yılın ilk yarısı içinde bir kez daha test edilebileceğini düşünüyorum.
 
Bu nedenle 5,92 yakın desteğine sahip olan EURTL cephesinde 5,75 - 5,80 bandının risk almak isteyenler adına teşvik edici olabileceği görüşünde olup fiyat yakın vadede bu seviyeye gerileyecek olursa  GPG ’de sigortalı biçimde Euro pozisyonu almayı planlıyorum.  Bir sonraki Pusula’da buluşmak dileği ile …
 
PUSULA – ABONELİK
 
Pusula Bigpara’da yayınlandığında haberdar olmak ve ücretsiz olarak tüm posta pusula gönderilerine yayınlandığı anda ulaşmak için abone olabilirsiniz http://pusulaninotesi.com/posta-pusula/
 

Hisse Başarıyla eklendi