Kritik gelişmeler yaklaşıyor! Dikkat

22.09.2017 - 13:25 | Son Güncelleme :

Fed kararını alıp sindirmemizin ardından küresel piyasaları ilgilendiren önemli gelişmelere doğru ilerliyoruz. Hafta sonunda Almanya Parlamento seçimleri ile başlayan gelişmeler zinciri, yurt içi de dahil olmak üzere küresel piyasaların dinamik kalmasını sağlayacak.


İç taraftaki hareketlilik bugünden başlıyor. Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, MGK saat 15.00'te, Bakanlar Kurulu saat 18:00'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplanacak. Bununla birlikte Meclis yarın Irak ve Suriye tezkeresi için olağanüstü toplanacak.

İç piyasada gündem daha çok sınırda yaşanan gelişmelerin piyasaya yansımalarına dönmüş durumda. Jeopolitik riskler gibi buna yönelik alınabilecek önlemlerde Türk Lirasını yakından ilgilendiriyor. 25 Eylül'de gerçekleştirilmesi planlanan Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin bağımsızlık referandumu gelişmeleri piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Başta Türkiye olmak üzere İran ve Suriye'de referanduma karşı çıkıyor. Şimdiye kadar ABD referanduma yönelik orta noktada bulunmayı seçmişti ancak son gelişmelerde ABD'nin daha net ifadelerle referanduma karşıt yönde durması Kuzey Irak'ın referandumdan vazgeçme ihtimallerini yükselteceğine yönelik beklenti oluşturmuş durumda. Bu cenaptan gelebilecek olumsuz bir haber TL varlıkları ve Türk Lirası üzerinde negatif fiyatlamaya yol açabilir.

24 EYLÜL ALMANYA PARLAMENTO SEÇİMLERİ

Haberin Devamı

Almanya 24 Eylül'de parlamento seçimlerine gidiyor. Almanya'da seçimden 3 gün önce yapılan bir ankette, Angela Merkel'e olan desteğin 1 puan gerilediği aşırı sağcı paritenin destek oranını 2 puan artırdığı bildirildi. Brexit referandumu ile başlayan süreçte anketlerin yanıltıcı etkilerini piyasa sıklıkla test etti. Bu nedenle şu ana kadar anketlerin yansımalarını Euro üzerinde net bir şekilde görmüyoruz. Merkel 12 yıldır Almanya’da Başkanlık yapıyor ve Merkel’e güven duyuluyor. Merkel, Almanya’da çoğunluk tarafından istikrar sembolü olarak görülüyor. Bu nedenle Angela Merkel’in kazanması başta ekonomi olmak üzere Almanya’da siyasi istikrarın devam edeceği anlamına gelmekte. Avrupa’da siyasi istikrarın ne kadar önemli olduğunu Fransa seçimlerinde görmüştük. Merkel'in kazanması durumunda Euro pozitif etkilenebilir. 

Haberin Devamı

Bunun dışında Almanya ile ilişkilerimiz pekte iyiye gitmiyor. Merkel, Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde Türkiye ile ilgili tartışma yaratacak açıklamalarda bulundu. Merkel, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin sınırlandırıldığını, gerekirse ekonomik baskının daha da artırılabileceğini söyledi. Piyasalar Türkiye üzerinden yapılan söylemlerin seçim kampanyası olabileceğine yönelik ikiye ayrılmış durumda. Almanya - Türkiye arasında siyasi ve ekonomik anlamda kilit öneme sahip ilişki var. Bu ilişkinin kopma noktasına gelebilecek ifadeler TL ve Türk Lirasına negatif etkileri bulunuyor.

Haberin Devamı

25 EYLÜL SONRASI TÜM DİKKATLER TRUMP'TA OLACAK

Beyaz Saray ve kongre, 25 Eylül haftasında bir vergi planı açıklamak üzere son hazırlıklarını yapıyor olacak. Gelecek hafta piyasalar Trump yönetiminin vergi tasarısına yönelik fiyatlama konusunda tetikte olacağa benziyor. Hali hazırda Fed toplantısı kararları piyasaları memnun etmişken, piyasaları ikna edebilecek bir vergi tasarısı ABD Dolarında ciddi tepkilerin oluşmasını destekleyebilir. Bu noktada Dolar endeksini izlemeye devam ediyoruz. Tarihsel ortalamalara doğru geri çekilen ve yukarı yönlü tepkilere açık hale gelen dolar endeksi yeterli görülebilecek bir tasarı planı ile yukarı yönlü ataklarını genişletebilir.

Tüm bu gelişmeler öncesinde Dola/TL alçalan trend etkisinde kalmaya devam ediyor. Kurda 3.51 seviyesi alçalan trend direncine isabet etmekte. 3.51’in yukarı yönde geçilmesi ve bu seviye üzerinde yerleşik seyirlerin oluşması Türk Lirasına yönelik baskıların artmasına neden olabilir. Böyle bir durumda kur önümüzde ki günlerde 3.57 direnç seviyesine doğru hareket etme isteği içerisine girebilir. Diğer yandan alçalan trend etkisinin devam etmesi halinde 3.4750’nin altına gerilemeler 3.40’a doğru düşüşler hızlandırabilir.

 

Hisse Başarıyla eklendi