Jeopolitik endişeler devreye girdi

17.04.2024 - 11:04 | Son Güncelleme :

Değerli okuyucularımız bir süredir ara verdiğimiz yazılarımıza tekrar başlıyoruz. Her hafta piyasada ön plana çıkan veya çıkmasını beklediğim gelişmeleri değerlendireceğim. Bazen fundamental bazen de teknik analiz ağırlıklı yazılarla sizlerle buluşacağım. Umarım herkes için faydalı olur. Bugünkü yazımızda genel bir piyasa değerlendirmesi yapacağım.


Piyasalarda son dönemde korelasyonların bozulduğunu izliyoruz. Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık faizde sert yükselişler olmasına rağmen bu durum piyasaları tam anlamıyla bozmadı. Normal şartlarda dolar endeksi ve faizdeki kuvvetli yükselişlerde piyasaların geri çekilmesi gerekir fakat bu henüz tam anlamıyla gerçekleşmedi. 

Küresel bazda enflasyon riski ön planda kalmaya devam ediyor. Özellikle ABD’de enflasyon endişelerinin sürdüğünü görmekteyiz. Fed Başkanı Powell uzun bir aradan sonra bunun itirafını yaptı. Enflasyon konusunda iyimserliğin azaldığını söyleyen Powell faizlerin uzun bir süre yüksek kalacağını ifade etti. Yüksek enflasyon beklentileri insanların da riskli varlıklara olan talebini güçlü tutuyor. Bu nedenle piyasalarsa bir bozulma söz konusu değil. 

Piyasalar Fed’den Mart ayında kesin faiz indirimi ve bu yıl boyunca toplamda 6-7 faiz indirimi beklerken ben bunun gerçekleşmeyeceğini çok önceden ifade etmiştim. Gelinen durumda Fed’e yönelik faiz beklentileri yıl sonuna ötelenirken toplamda 1 veya 2 indirim beklentisi oluştu. Bunun da olmama ihtimali yüksek gözüküyor. Bu süreci düşündüğümüzde dolar endeksinin güçlü kalmaya devam edeceğini düşünüyorum. Sosyal medyada uzun süredir bu yönde görüş bildirdim ve dolar endeksi son 5 ayın en yükseğine geldi. Kısa süreli geri çekilmeler yaşanabilir fakat trendi yukarı olmaya devam edecektir diye düşünüyorum. 

Tüm bunlara ek olarak bir de jeopolitik endişeler devreye girdi. Rusya-Ukrayna ile başlayan süreç, İsrail-Filistin ile devam etti ve son olarak İran-İsrail olayına döndü. Tabii burada siyasi bir analiz yapmak haddime değil. Olayların savaş boyutuna dönmesini en azından şimdilik düşük görsem de bu riskler uzun yıllar masada kalacak ve dönem dönem piyasaları rahatsız etmek için servis edilecektir. 
Yukarıda birçok majör gelişmeden bahsettim. Bir sürü denklemin bir araya geldiği karışık bir süreçteyiz. Bu süreçte risk yönetimi çok iyi yapılmalıdır. Tek bir seviyeden yüklü miktarda pozisyon almanın sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Bant bölgeleri belirlenerek kademeli işlem almak çok daha sağlıklı olacaktır. Çünkü düşen ürünün bir süre sonra yükseldiği, yükselen ürünün ise belirli bölgelerden aşağı geldiği bir dönemdeyiz. 

Gelecek hafta spesifik ürünler üzerinden teknik analiz değerlendirmelerimiz olacak. Görüşmek üzere…  

 

 

Hisse Başarıyla eklendi