İtalya'da başbakan adayı cumhurbaşkanına sunuldu

22.05.2018 - 12:11 | Son Güncelleme :

İtalya'da koalisyon kuracak partilerin ortak başbakan adayı, Cumhurbaşkanı Mattarella'ya sunuldu.

https://i.bigpara.com/i/55big/italya_bayragi.jpg

İtalya'da düzen karşıtı 5-Yıldız Hareketi ve aşırı sağcı Kuzey Birliği partileri dün Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya, büyük harcamalar vaat eden koalisyon hükümetine başbakan olarak ortak adayları Guiseppe Conti'nin adını önerdi. Ancak Mattarella, siyasete yabancı bir ismin, şimdiden çok tartışılan bir hükümete başkan olarak atanması konusunda başka görüşler de almak istediğini belirterek adayı onaylamadı.

Aralarında bir koalisyon anlaşması yapmış olan iki parti lideri dün Mattarella ile ayrı ayrı yaptıkları görüşmelerde Conti'yi başbakan olarak önerdi.

Haberin Devamı

İki partinin ortak programında milyarlarca euroyu bulan vergi indirimleri, yoksullar için yeni refah artırıcı harcamalar, emeklilik reformundan geri adım ve göç ile parasal birlik konusundaki Avrupa Birliği kurallarından dönüş politikası yer alıyor.

##$HABER_1446319$##

Finans piyasaları bu planları çok ürkütücü buluyor; İtalya'nın borçlanma maliyetleri dün yeniden yükseldi ve borsa AB'nin üçüncü büyük ekonomisinde istikrarsızlık kaygılarıyla son altı haftanın en düşük düzeyini gördü.

Mattarella, Conti'nin başbakanlığını hemen onaylayarak ülkede uzun zamandır devam eden siyasi kilitlenmeyi çözebilir. Ancak cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Mattarella'nın Conti'nin adaylığı konusunda bugün parlamentonun iki kanadının başkanlarına danışmak için görüşmeler yapacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Floransa Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Conti'nin siyasi deneyimi yok ancak 5-Yıldız Hareketi'ne yakın görüşler taşıyor.

İki parti lideri de, diğerinin başbakan olmasını istemediği için, Conti üzerinde uzlaştılar.

 

Hisse Başarıyla eklendi