Geçen hafta ne oldu, bu hafta neler olacak?

25.02.2019 - 11:43 | Son Güncelleme :

Küresel piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmeleri konuşuluyor. Geçtiğimiz hafta, ABD’de yapılan ikili görüşmelerin ardından her iki ülke hala nihai sonuca varamasa bile ABD Başkanı D. Trump’ın atmış olduğu tweet yeni haftaya küresel piyasaların pozitif açılış yapmasını destekliyor. Vergilerin yükseltilmesi için belirtilen tarih olan 1 Mart'ı ertelediğini açıklayan Trump şimdilik her iki ülke arasındaki diyalog pencerelerinin sürdüğünü bir kez daha vurgulamış oldu.


Geçtiğimiz haftada ABD’de yapılan görüşmeler nedeniyle küresel piyasalar tedirgindi. Ancak yapılan olumlu açıklamaların etkisi ABD borsalarında sert tepkileri önleyerek, S&P 500 endeksinin hafta içerisinde ortalamalarının üzerindeki seyrini destekledi. S&P 500 endeksini bu hafta içinde yakından izlemekte fayda var. Endeks, teknik olarak ortalamalarının üzerinde ve bu hareketini ABD’nin 1 Mart tarihini uzatma haberinin ardından bir miktar daha sürdürmek isteyebilir. Bu durum içeride BIST 100 endeksini de olumlu etkileyebileceğini düşünüyoruz.

29-30 Ocak tarihlerinde yapılan Fed toplantısının tutanakları da geçtiğimiz haftanın konuşulan konuları arasındaydı. Aslında sürpriz ifadeler yoktu ancak iki gün süren toplantının satır aralarını okumamız açısından önemliydi. Hala Fed’den bir faiz artışının masada olduğunun sinyalinin gelmesi, önümüzdeki günlerde açıklanacak ABD verileri ve Fed üyelerinin konuşmalarıyla bu durumun daha da netleşmesini sağlayacaktır. Şimdilik güvercin tonda ve bu yıl belki faiz artışını pas geçebileceğine yönelik beklentilerin piyasalarda fiyatlandığını dolayısıyla Doların çok güçlü olmadığını gözlemliyoruz.

Haberin Devamı

BIST100 endeksi geçtiğimiz hafta 100 bin 700 seviyesine doğru geri çekilmesine karşın bu seviyeden aldığı destekle yeniden yönünü yukarı çevirdi ve haftayı 103 bin seviyesinin üzerinde tamamladı. Genel görünümde hala küresel piyasalarda ralliyi konuşamıyoruz ve bu durum içeride Borsanın da yükselişini zorlaştırıyor. Bilanço sezonunda olmamız nedeniyle hisse bazlı hareketlerde izliyoruz. Gelişmekte olan ülke borsaları şubat ayında negatif ayrışmaya başlayınca bu durumda Borsa üzerinde olumsuz bir algı yarattı. Dolayısıyla, ocak ayındaki kazançlarını şubat ayında genişletmekte zorlanan endeks için 106 bin bölgesini kritik direnç olarak izlemeye bir süre daha devam edebiliriz.

Haberin Devamı

Bu haftanın ajandasında dış piyasa yakından takip edilecek.

Haberin Devamı

Fed Başkanı Powell’ın bu hafta ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi’nde ayrı ayrı yarı yıl politika sunumunu gerçekleştirecek. Aynı sunumu farklı günlerde sunacak olan Powell’ın söylemleri önemli olabilir.

ABD’de hükümetin kapalı olmasından dolayı bazı verilerin açıklanma tarihi ertelenmişti. Bu verilerden birisi de ABD’nin dördüncü çeyrek büyüme rakamıydı. Bu hafta açıklanacak GSYIH rakamına yönelik beklentiler pek olumlu değil. Veri kaynaklı sert hareket izlenmeyebilir, etkisi sınırlı kalabilir.

Dünya genelinde, imalat sektörüne yönelik PMI verileri açıklanacak. Verilerin ülke para birimleri üzerinde etkileri sınırlı olabilir.

Türkiye’de ise gelecek hafta açıklanacak şubat ayı enflasyon (04 Mart) ve 06 Mart TCMB’nin faiz kararı öncesinde bu hafta veri takvimi açısından sakin ancak olası haber akışlarına karşı dikkatli olmakta fayda var.

BORSA

Ocak ayında yüzde 14 getiri sağlayan BIST 100 endeksi aynı getiriyi şubat ayına taşıyamadı. Bilanço sezonunda olmamız nedeniyle hisse bazlı hareketlerde endeks üzerinde etkisini gösterdi. Ancak genel görünümde teknik olarak endeksin yorulduğunu gözlemliyoruz. Aynı zamanda, ocak ayında yabancı girişinin artış kaydetmesi de endeksin yükselişini desteklemişti ancak şubat ayında açıklanan yabancı yerleşiklerde güçlü alımların olmadığı dikkat çekiyor. Yabancının şubat ayında zayıf kalması, endeks üzerinde de olumsuz bir etki yarattı.

Endeks için 100 bin 800 seviyesine kadar satışların bir süre daha normal olarak karşıladığımızı belirtelim. Ancak endeks bu ana destek noktasının altına doğru hareketine başlarsa ivme kaybı daha da hızlanabilir ve satışlar 100 bin seviyesinin altına uzayabilir. Dolayısıyla bu hafta içinde endekste 100 bin 800 seviyesinin üzerindeki seyri yakından izlenmeli.

Cuma günü 103 bin seviyesinin üzerinde kapatarak kayıplarını bir nebze de olsa toparlamaya çalışan endeks için en yakın destek 102 bin 600 seviyesi olarak izlenebilir. Özellikle endeksin güçlenme eğilimine başladığını söyleyebilmemiz açısından 102 bin 600 seviyesinin üzerine yerleşik bir alan oluşturmasında fayda var. Ancak genel görünümde hala zayıf olması nedeniyle bir süre 106 bin seviyesine doğru tepkisinde başarısız kalmasını bekleyebiliriz. Bilançolar devam ediyor. Bu hafta ASELS 26 Şubat ve PETKM 28 Şubat tarihinde bilanço açıklamaları bekleniyor.

DOLAR/TL

USD/TL kurunda yatay seyrin bu hafta içerisinde de sürmesini bekliyoruz. Kurda genel görünüm, 5.25 TL - 5.35 TL aralığındaki seyrin bir süre daha devam edeceği yönünde. Dışarıda dolar endeksini yakından izlemekte fayda var. Geçtiğimiz günlerde, Dolar endeksinin (DXY)  97.20 direncine doğru yükselmesi, dolar kurunun da yükselmesini tetiklediği için bu hafta içinde DXY seyri önemli olabilir. 

Özellikle, Fed’in güvercin tonunu korumaya devam etmesi, gelişmekte olan ülke piyasaları üzerindeki Fed baskısının azalmasını destekliyor. Ancak, GOP’larda hala bir rahatlama oluşamıyor. Gelişmekte olan ülkelerin kendi iç dinamiklerindeki sorunlar bu durumu tetikliyor. Dolayısıyla, USD/TL kuru da bu durumdan olumsuz etkilendiği için geri çekilmelerde zorlanıyor. TCMB ve Hazine’den gelen sözlü yönlendirmeler USD/TL kurunun yükselişini engelliyor olsa bile kuru tetikleyen dış ve iç faktörlerin devam etmesi bir süre daha kurun bu yatay hareketini korumasına neden olabilir. 

 

Hisse Başarıyla eklendi