Fed politika değiştirir mi?

13.01.2020 - 16:25 | Son Güncelleme :

Sonda söyleyeceğimi baştan söyleyeyim yılın ilk çeyreğinde Fed’den herhangi bir politika değişikliği beklemiyorum.


Öncelikle buna ABD Başkanı Donald Trump izin vermeyecektir. Başkan seçildikten sonraki ilk önemli icraatı kurumlar vergisini yüzde 35’ten yüzde 20’ye indiren Trump, ardından ise ABD Merkez Bankası (Fed) politikalarına direkt veya dolaylı bir şekilde müdahale etmeye başladı. Bunu özellikle ticaret savaşını kullanarak yaptı. ABD-Çin görüşmelerini önce sıkıntıya soktu ve küresel ticaret hacmini düşürdü. Bu durum küresel bazda satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerini olumsuz etkiledi ve Fed faiz düşürmeye mecbur bırakıldı. Şimdi ABD ile Çin 1.faz ticaret anlaşmasını imzalayacak ancak daha bunun 2., 3., 4., ve niceleri olacaktır. Trump her seferinde bunu elinde bir koz olarak kullanacak.

Fed küresel gelişmelerin yanı sıra iç tarafta enflasyon gelişmelerini de yakından takip ediyor. Enflasyon yaratmakta henüz istedikleri noktaya gelemediler. Bu durum da Fed’in politikasını etkiliyor. Son açıklanan istihdam raporunda ücretler yıllık bazda yüzde 2.9 artış gösterebildi (beklenti yüzde 3.1 artış olması yönündeydi). Yarın (salı) günü açıklanacak olan ABD enflasyon verileri bu açıdan önemli olacak. Fed tek bir veriyle faiz artırıp indirmeyecektir ancak 1-2 ay enflasyonda ivmelenme gelir ve küresel bazda herhangi bir olumsuzluk (ABD-Çin ticaret görüşmeleri, bir savaş durumu vs.)  yaşanmazsa mart ayındaki toplantıda faiz artırım sinyali görebiliriz.

Haberin Devamı

Fed faiz indirir mi? Bunun şu aşamada mümkün olacağını düşünmüyorum. Küresel bazda şu an Fed’in politikasını etkileyecek bir durum yok. Eğer iç tarafta özellikle enflasyon ve PMI verilerinde birkaç ay zayıflık görürsek ancak o zaman yeni bir faiz indirimi için beklenti oluşabilir. Bu nedenle açıklanacak verilerin takibi çok önemli olacaktır.

 

Hisse Başarıyla eklendi