Endekse göre ucuz hisseleri bulmanın formülü

23.02.2017 - 15:29 | Son Güncelleme :

Yatırımcılar hisse senedi alırken daha çok kısa vadede kazanmayı amaçlıyor. Ancak bazen hisse senedi trade etmek yerine uzun vadeli portföy oluşturmak iyi bir alternatif olabilir.


Aşağıda ucuz kalmış hisselerden küçük bir portföy oluşturarak elde edilebilecek getirileri göstereceğim.

FK ve PD/DD ucuz hisselerden bir portföy oluşturup, bu hisseleri yıl sonuna kadar tutarak elde edilen getirirler oldukça tatmin edici. Bunun yanına temettü verimini de ekleyeceğim.

Öncelikle “Matriks” terminalinde “Explorer” kısmına “TEMV()>5 and PDDD()<1 and FK()>0 and FK()<5” bu kodu yazarak Hem temettü verimi yüksek hem de ucuz kalmış hisseleri bulabilirsiniz. Burada aradığım hisseler; temettü verimi %5’in üzerinde, PD/DD oranı 1’den düşük, FK oranı ise 0 ile 5 arasında olanlar.

Alım koşulunu sağlayan hisseler yıl içinde portföye otomatik olarak alınıyor. Herhangi bir hisse Ocak ayından itibaren portföyde olabileceği gibi, Ağustos ayında da portföye girebiliyor.

Haberin Devamı

2014 yılına baktığımızda portföye alınabilecek 17 hisse karşımıza çıkıyor. Sadece BİST 100’den hisse seçerim diyenler ise kırmızı ile işaretli olanlara bakabilirler. Bunların getiri oranlarını aşağıdaki grafikte görebilirsiniz.

2015 yılına geldiğimizde portföye alınabilecek 12 hisse senedi görüyoruz. Kırmızı ile işaretli olanlar BİST100 hisseleri. Getiri oranları ise grafikte yer almaktadır.

2016 yılına geldiğimizde portföye alınabilecek 10 hisse senedi görüyoruz. Kırmızı ile işaretli olanlar BİST100 hisseleri. Getiri oranları ise grafikte yer almaktadır.

Haberin Devamı

BİST 100’ün performansına baktığımızda ise 2014 yılında %21 kazanç, 2015 yılında %19 kayıp, 2016 yılında ise %10 kazanç görüyoruz.

Genel olarak getirilerin BİST100’ün üzerinde olduğunu görüyoruz.

2017 yılı için baktığımızda şuanda portföyde sadece Royal Halı var. Royal Halının kayyuma atandığını ve yakın izleme pazarında olduğunu hatırlatmak istiyorum. Hisse seçerken formül ile çıkan hisselerden olağandışı durumları göz önüne almalıyız.

 

Hisse Başarıyla eklendi