Dolar/TL‘de neler oluyor?

04.02.2019 - 13:36 | Son Güncelleme :

Şubat ayının ilk haftasında Dolar kurunun 5.20 TL seviyesinin üzerinde olması piyasaları tedirgin ediyor. Ocak ayının son günlerde, 5.16 TL seviyesine doğru düşüşünün ardından bu seviyenin altına doğru hareketinde zayıf kalan dolar kuru buradan aldığı destekle yukarı yönde tepkisini veriyor. Ancak, kurun bu hareketinin yeniden yükseliş eğilimi içerisine girdiğini ben açıkçası düşünmüyorum.


Geçtiğimiz haftaki kademeli düşüşün ardından bir miktar tepki alımlarının geldiğini dolayısıyla kur agresifleşmediği sürece bu yükselişin sınırlı kalmasını öngörmekteyim.

Bu sabah, Türkiye’den ocak ayın enflasyon rakamları izlendi. Enflasyonda aylık bazda yüzde 1.06 artış gösterdi. Yıllık bazda ise yüzde 20.30’dan yüzde 20.35‘e artış kaydedilmiş durumda. Aynı dönemde, çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 19.02 ile bir önceki aya göre düşüş göstermiş. Bir önceki ayın çekirdek enflasyonu yüzde 19.53 düzeyindeydi. Enflasyon üzerinde, gıdanın yine ağırlığını hissediyoruz ve mevsimsellik etkilerin ve işlenmemiş gıdadaki yükselişlerin enflasyon üzerinde etkili olduğunu gözlemliyoruz. Aynı zamanda, son dönemde, petrol fiyatları ve kurdaki düşüşün etkisini mal grubu enflasyonu üzerinde olumlu etkilediğini izliyoruz.

Ayrıca, Antalya’da geçen haftalarda yaşanan hortumun fiyatlara yansıması şubat ayında işlenmemiş gıda fiyatlarını yukarı yönde etkilemeye devam edebilir, enflasyonda da yıllık bazda yükselişin görülmesini bu aşamada bekleyebiliriz. Hortum felaketinin ne kadarının fiyatlara ocak ayında yansıdığını tam olarak bilemiyoruz. Şubat ayında da bunun yansımaları devam edebilir.

Haberin Devamı

Çekirdek enflasyondaki düşüş nedeniyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı duruşunu değiştirmesini beklemiyoruz. TCMB, geçen hafta yayınlamış olduğu 2019 yılının ilk enflasyon raporunda da bu yıl sonu için enflasyonda aşağı yönlü revizesini yaparken, enflasyon görünümüne bağlı olarak sıkı duruşunu koruyacağını bir kez daha yinelemiş oldu. Bu doğrultuda, bir süre daha enflasyonu yakından izlemeye devam edeceğiz.

Haberin Devamı

Bugün gelen enflasyon rakamının ardından dolar/TL kuru üzerinde etkisi sınırlı kaldı. Enflasyon kaynaklı zaten yeni bir hareket beklemiyorduk. Ancak, dışarıda dolar endeksinin yukarı yönde hareketini sürdürüyor olması şimdilik Dolar/TL kuru üzerinde etkisini gösteriyor. Aynı zamanda, gelişmekte olan ülke piyasalarındaki tedirgin seyirde, Dolar/TL’nin yukarı yönlü eğilimini tetikliyor.

Dolar/TL için 16 Ocak gününden itibaren oluşan hareketi incelemek daha sağlıklı olacaktır. 16 Ocak günü TCMB açıklamış olduğu faiz kararının ardından piyasaların beklentisinin doğrultusunda politika faizini sabit tutması ve enflasyonda iyileşme görülene kadar sıkı duruşunu koruyacağını yinelemesi, piyasalara güven vermişti ve 6 Mart bir sonraki TCMB toplantısındaki faiz indirimi beklentilerini zayıflatmıştı.

Haberin Devamı

Ardından, Davos Zirvesi’nde konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise, TCMB’yi desteklemiş, aynı zamanda enflasyonda iyileşme sinyallerinin başladığını belirterek, güven duygusunun daha da güçlenmesini sağladı. Bu doğrultuda, iç piyasada endekste 106 bin seviyesine doğru hızlı bir yükseliş izlenirken, dolar kurunda da kademeli bir şekilde 5.16 TL seviyesine doğru düşüş gözlemlendi. Bu açıklamalar, yabancı yatırımcıların ilgisini de çekti ve ocak ayında Türkiye’ye yönelik fon girişlerinde artışın olması, bu durumda fiyatlamalarda olumlu bir hava yaratmasını sağladı. Aynı zamanda, Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası (CDS) rakamındaki aşağı yönlü eğiliminde şimdilik Türkiye’ye yönelik risk algısının yumuşadığını ve bu durumunda kurlar üzerinde etkisinin olduğunu söyleyebilirim.

Kısacası, 2019 yılının ilk ayında Türk varlıkları dolar karşısında değerlenerek, 5.16 TL seviyesine doğru bir hareket oluşturmasını sağladı. 31 Mart yerel seçim öncesinde, olağanüstü bir durum olmadıkça, aynı zamanda enflasyonla ilgili bir bozulma görülmedikçe TL varlıklar üzerinde agresif hareketler pek fazla beklemiyorum. Dışarısı da bu açıdan bizi destekliyor. Geçtiğimiz hafta, Fed’in güvercin tonu ve bir süre faiz artışına ara verebileceğinin sinyalini güçlendirmesi, gelişmekte olan ülke piyasalarını desteklediği gibi TL varlıklar üzerinde de baskının azalmasını sağladı. Aynı zamanda, Trump ve Fed arasındaki ilişkinin ne yönde şekilleneceğine yönelik tedirginlik duyan piyasalar, en azından Trump ve Fed ile ilgili olumsuz bir durumun şimdilik ortadan kalkması nedeniyle riskin de azaldığını belirtmesi piyasalar açısından olumlu fiyatlanmaya devam ediyor. 

Teknik olarak, dolar kuru için 5.16 TL seviyesinin kritik destek noktası olduğunu düşünüyorum. Kur bu destek noktasının üzerinde kaldığı sürece düşüşünde zayıf kalabilir. Bu durumda, yukarı yönde tepkilerin sürmesini bekleyebilirim. Ancak, genel görünümde, kurun hala yeni bir trend alanı oluşturduğunu da pek fazla düşünmüyorum. Kur aşağıda 5.16 TL ve ardından 5.13 TL seviyesinin altında veya yukarıda 5.50 TL - 5.55 TL bölgesinin üzerinde yeni bir alan oluşturmadığı sürece 5.13 TL - 5.55 TL aralığındaki seyrini korumasını bekleyebiliriz. Dolayısıyla bu aralıktaki tepkileri yeni bir hareket olarak değil, yatay bandın içerisinde oluşan düzeltme hareketi olarak yorumlanabileceğini düşünüyorum. 

 

Hisse Başarıyla eklendi