Dolarda yeni bir rallinin düğmesine basıldı mı?

03.05.2018 - 15:54 | Son Güncelleme :

Bir yandan S&P derecelenme kuruluşunun 2 kademe birden yaptığı not indirimi, bir yandan açıklanan yüksek enflasyon oranları peş peşe, dövizin değer kazanmasına yönelik beklentileri olan alım eğilimli kişi ve kurumların sert bir şekilde alıma yönelmesine neden olmuş ve döviz, Türk Lirası karşısında yeni rekorlar kırmıştır.


Not indirimi Türkiye Hazine’sinin anlaşma yapmadığı halde S&P’nin kendi kafasına göre yaptığı bir hareket olsa da, enflasyonun yüksek çıkması kurlara bağlı enflasyon yaşandığının da çok açık bir ispatıdır.

Dövizin yukarı yönde ivmelendiği 12 Mart tarihinden bu yana alınan tedbirlere baktığımızda döviz alan yanar, kurun ekonomiyle alakası yok, TL aynı yerde, döviz değer kaybediyor tarzında açıklamalar dışında TCMB’nin yanlış olarak uyguladığı faiz artırımları ve vadeli döviz satışları dışında, gerçekten de konu ciddi kontrol altında ve gereği yapılıyor mesajı verebilecek bir eyleme tanık olamadık.

TÜFE Nisan 2018 ayında yüzde 1.87 artarak yıllık bazda yüzde 10.85 olurken, Yurt içi ÜFE yüzde 2.60 artarak yıllık bazda yüzde 16.37 seviyesine yükseldi. Üretici fiyatları kurdan dolayı artarken aynı ciroları yapmak için firmaların daha fazla krediye ihtiyaç duymaları kaçınılmaz olacaktır. Yurt içi ÜFE yükseldikçe gelecekte TÜFE de artmaya devam edebilir dersek yanlış olmaz. Yani enflasyon kurlardaki bu harekete bağlı olarak yükselmeye devam edecek gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Bu durumda nominal faizlerin yükselmesi kaçınılmaz. Aksi halde reel faizler düşük kalacak ve sermaye çıkışı başlama riski oluşur. Bu durum ciddi sıkıntılara kapı açılması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Konu bir yandan da erken seçim ile de ilgilidir. Seçim sonrası için üretilecek senaryolar, belirsizliğin oluşabilmesi riski gibi konular seçime yaklaştıkça hem ekonomide yavaşlamaya hem de kurlarda daha sert hareketlere neden olabilir. Yatırımcılar risk seviyelerini ayarlamak durumunda kalıyorlar. Yüksek dalgalanma, yüksek riski sevenleri içeri sokarken fazla risk sevmeyenlerin de ülkeyi terk etmesine neden olabilir.

Teknik olarak yeniden yukarı sinyalleri gelmeye başlayan dolar/TL 4,22 seviyelerinde durulmadığı takdirde ekonomiye zarar verebilecek noktalara kolaylıkla gelebilir. Şimdilik ufukta bir tedbir emaresi göremedik.

Haberin Devamı

Kısa vade risklerinizi az yara alacak şekilde dikkatle gözden geçirmenizde fayda var. Dolar/TL’de önemli direnç 4,22-4,23 TL seviyesindeyken, önemli destek 4,11 seviyeleridir. 

 

Hisse Başarıyla eklendi