Dolar kuru 4.46 TL'nin üzerini gördü

17.05.2018 - 09:16 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası'nın devreye girmesiyle rekor seviyelerden gerileyen dolar kuru, şu sıralarda 4.44 TL'de hareket ediyor. Euro kuru ise 5.25 TL seviyesinde bulunuyor. Küresel piyasalar takip edilecek.

https://i.bigpara.com/i/55big/dolar(15).jpg

Dolar/TL dün Merkez Bankası'nın 'Gerekli adımlar atılacaktır' mesajı, Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceği haberi ve Mehmet Şimşek'in açıklaması sonrası sert gerileyerek 4.40 seviyesinin altını görürken; yeni güne 4.44 seviyesinden başladı. Gün içerisinde en yüksek 4.4647 TL'yi gören dolar kuru, saat 12.05 itibarıyla 4.4416 seviyesindeydi. Euro/TL ise gün içerisinde en yüksek 5.2778 seviyesini görürken, aynı dakikalarda 5.2524 seviyesinde bulunuyordu.

##$$DOVIZWIDGET##$$

Haberin Devamı

Dolar endeksi 93.24 seviyesine gerilerken, euro/dolar paritesi 1.1814 seviyesinde hareket etti.

Dolar ve Euro dün sabah saatlerinde tarihi rekor seviyesini sırasıyla 4.5011 TL, 5.3250 TL'ye taşımıştı.

HABER AKIŞLARI TAKİP EDİLECEK

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Bugün küresel piyasalarda dolar endeksi (DXY) gerilerken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise yükselmeye devam ediyor. 10 yıllık getiriler son 7 yılın en yüksek seviyelerinde ve yukarı eğilimini sürdürüyor. Merkez Bankası’nın dün yapmış olduğu sözel yönlendirmenin etkisiyle Türk Lirası, sonrasında değer kazanmıştı. Ancak Çetinkaya ve Erdoğan görüşmesinden sonra toplantının Türk Lirası hakkında değil, İran ile olan kur anlaşması hakkında olduğunun söylenmesi ve toplantı sonrası açıklama yapılmaması nedeniyle kazançlarına devam edemedi. Merkez Bankası’nın sözel yönlendirmesinin etkisi de, henüz aksiyon görülmediği için geçmiş görünüyor.

Merkez Bankası’ndan takvim dışı bir politika aksiyonu gelmediği sürece, 7 Haziran’daki olağan PPK’ya kadar piyasa katalist bulmakta zorlanabilir. Türk Lirası, halen ABD 10 yıllıklarının gelişmekte olan ülke paraları üzerinde yarattığı genel baskıdan en çok etkilenen para birimidir. Aynı zamanda Türk tahvilleri de bozulan enflasyon görünümü ve artan ABD tahvil faizleri çerçevesinde değer kaybetmektedir.

Haberin Devamı

Kısa vadeli olarak dolar/TL kurunu değerlendirdiğimizde ise 4,4050 destek noktası üzerinde yukarı yönlü çıkışına devam etmek isteyebilir. Bu düşünce ile 4,4665 başta olmak üzere son zirve 4,50, 4,53 ve tepkiler sona erdikten sonra teorik olarak ikinci hedef noktası 4,5645 seviyesine doğru trend yönlü fiyatlama davranışı gündemi meşgul edebilir. Alternatif olarak olası dolar/TL kuruna yönelik dün görülen tepki satışı düşüncesinin bugün daha da güçlü bir görünüm oluşturabilmesi içinse, 4,4050 seviyesi altındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Son geri çekilmelere rağmen teknik görünümün bozulmadığı bir süreçte özellikle tepkiler tamam mı devam mı sorusunun cevabında yurtiçi makro gündem, ilgili gündem içerisinde TCMB’nin ara bir toplantı yapıp yapmayacağına yönelik haber akışı takip edilebilir.

PİYASALAR BUNLARI TAKİP EDECEK

 

Haberin Devamı

14.30 Türkiye, mart ayı konut fiyat endeksi 
14.30 Türkiye, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistikleri 
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları 
15.30 ABD, mayıs ayı Philadelphia Fed imalat endeksi 

 

Hisse Başarıyla eklendi