Dolar kuru 4.40 TL'nin altını gördü

16.05.2018 - 09:05 | Son Güncelleme :

Dolar kuru, Merkez Bankası'nın 'Gerekli adımlar atılacaktır' mesajı, Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceği haberi ve Mehmet Şimşek'in açıklaması sonrası sert gerileyerek 4.40 TL'nin altını gördü.

https://i.bigpara.com/i/55big/dolar(18).jpg

Doların 4.50 lirayı aşmasıyla Merkez Bankası devreye girdi. Merkez Bankası önce yazılı açıklama yaparak piyasada oluşan sağlıksız fiyat oluşumlarını takip ettiğini ve gerekli adımları atacağını duyurdu. Dolar bu açıklama sonrası 4.45 TL'ye kadar geriledi. Ardından devreye Mehmet Şimşek girdi, Şimşek piyasa ekonomisinin tek uygulanabilir seçenek olduğuna dikkat çekti. Sonrasında ise Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğinin açıklanması ile dolar kurundaki gerileme hız kazandı. Bu üç adım ile dolar 10 kuruş geriledi.

Merkez Bankası'nın açıklaması öncesi 4.4939 TL'de hareket eden dolar/TL, yaşanan gelişmeler sonrası 4.3940 TL'ye kadar geriledi. Dolar kuru saat 16.31 itibarıyla 4.3978 TL'de hareket ederken; yaşanan gelişmeler sonrası 5.1888 TL'ye kadar gerileyen Euro kuru, şu dakikalarda 5.1956 TL'de bulunuyor.

Haberin Devamı

Dolar endeksi, 93.24 seviyesine yükselirken; Euro Bölgesi enflasyon verisinde yaşanan düşüş ile euro/dolar paritesi 1,18 seviyesinin altına geriledi.

Dolar ve Euro sabah saatlerinde tarihi rekor seviyesini sırasıyla 4.5011 TL, 5.3250 TL'ye taşımıştı.

##$$DOVIZWIDGET##$$

Haberin Devamı

GÖRÜŞME HABERLERİ PİYASAYI RAHATLATTI

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "TL varlıklar üzerinde kırılganlık sürüyor. Bugün de, dolar/TL kuru 4.5011 ve Euro/TL kuru 5.3245 ile tarihi zirvelerini test etti. Türkiye’ye yönelik risk algısında da bozulma sürüyor ve Türkiye’nin 5 yıllık risk pirimi (CDS) rakamında da yukarı yönde eğilim korunuyor. Bu durumda, TL üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Sabah saatlerinden bu yana oynaklık yüksekti. Gün içerisinde, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşme yapacağı haberi iç piyasayı rahatlattı. Piyasa bu görüşmeden de bir beklenti içerisine girdiği için iç piyasadaki tansiyonun bir nebze de olsa azalmasını desteklemiş durumda. Görüşmeden gelecek açıklamalar bekleniyor. Piyasayı rahatlatan açıklamalar gelirse bu durumda TL’de pozitif etkilenebilir. Dış piyasada ise dolar endeksi 93.50 sınırında ve gelişmekte olan ülke paralarını rahatsız ediyor. Dış piyasadan kaynaklı kurun yukarı yönde eğilimini koruduğunu izliyoruz. Veri takvimi açısından günün geri kalanında açıklanacak ABD verileri bulunuyor. Ancak, dolar üzerinde etkisi sınırlı kalabilir" dedi.

Karadağ teknik olarak ise şöyle değerlendirdi: "Dolar/TL kuru bugünde 4.5010 seviyesi ile tarihi zirvesini test etti. Kur gün içerisinde 4.4070 seviyesine kadar geri çekilmesine karşın bu seviyeden aldığı destekle yeniden yukarı yönde tepki vermeye başladı. Şu sıralarda, 4.43 seviyesinde olan kur için 4.4450 seviyesi en yakın direnç konumunda. Bu direnç noktasının üzerine doğru tepkisinde ısrarcı olursa bu durumda yukarı yönde ivmesinde hız kazanabilir. Geri çekilmelerde, 4.40 seviyesinin altındaki kapanışlar kurun rahatlamaya başladığının göstergesi olarak yorumlanabilir.

Haberin Devamı

Euro/TL kuru, 5.3245 ile rekorunu tazeledi. Kur, şu sıralarda 5.21-5.22 aralığında fiyatlanıyor. Kur için 5.20 seviyesini en yakın destek noktası olarak izleyebiliriz. Bu destek noktasının altındaki kapanışlar kurda geri çekilmelerin hız kazanmasına neden olabilir. Buna karşın yukarıda ise 5.23 seviyesini direnç noktası olarak takip edebiliriz.

BAŞKAN ÇETİNKAYA'DAN SÜRPRİZ ZİYARET

Az önce Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya AK Parti Genel Merkezi'ne geldi. Ayrıca görüşmeye Başbakan Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Naci Ağbal da katılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da az sonra AK Parti Genel Merkezi'ne geleceği öğrenildi.

MERKEZ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) piyasalardaki hareketlilikle ilgili açıklama yaptı. Bankanın yaptığı açıklamada "Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir. Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır" denildi.

 

Hisse Başarıyla eklendi