Dolar kuru 4.30 TL'nin altını gördü! Euro ise...

14.05.2018 - 08:53 | Son Güncelleme :

Dolar kuru gün içerisinde 4.35 TL'nin üzerini görürken; sonrasında geri çekilerek 4.30 TL'nin altını gördü. Euro kuru ise tarihi rekor seviyesinden 5.12 TL'ye kadar geriledi.

https://i.bigpara.com/i/55big/dolar_euro_piyasa4.jpg

Euro/TL yeni haftanın ilk işlem gününde tarihi rekor seviyesini 5.2055 seviyesine taşırken, sonrasında 5.1268 seviyesine kadar geriledi. Dolar/TL ise gün içerisinde en yüksek 4.3519 seviyesini görürken, sonrasında gerileyerek 4.2970 seviyesine kadar geri çekildi. Dolar kuru saat 17.01 itibarıyla 4.3162 TL'de hareket ederken, aynı dakikalarda euro kuru 5.1744 seviyesinde bulunuyor.

##$$DOVIZWIDGET##$$

Haberin Devamı

Kurdaki bu yükselişin siyasi alandaki belirsizlik ve Orta Doğu'da artan gerginliğin gelişen piyasa varlıkları üzerindeki baskısından kaynaklandığı kaydediliyor.

Rekor seviyelerin ardından TCMB döviz likiditesini rahatlatıcı adımlar atarken, ekonomi yönetiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanması, TL'de son dönemdeki sert değer kaybının önüne geçilecek adımlar atılacağı beklentisi yaratarak kuru aşağı çekmişti.

DOLARDA YÖN NERESİ?

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Küresel piyasalarda dolar, sakin görünümünü sürdürüyor. Dolar endeks (DXY) yatay, ABD 10 yıllıkları ise yüzde 2,96’da. Bugün ABD takvimi ise sakin, sadece eyalet Fed Başkanları Mester ve Bullard’ın konuşmaları öne çıkıyor. Yarın ise dolar endeksi fiyatlaması açısından daha etkin olması beklenebilecek perakende satışlar verisini izleyeceğiz.

Piyasada küresel bir dolar baskısı yokken, Türk Lirası'nın cuma günü öğleden sonra başlayan değer kayıplarını bugüne de yansıtmakta olduğunu gözlemliyoruz. Gelişen ülke kur sepeti içerisinde TL'nin günlük bazda en çok değer kaybeden para birimi olarak öne çıktığı görülüyor. Dolar/TL 4,35 üzerini test ederken, euro/TL ise 5,20 üzerinde rekor kırdı.

Haberin Devamı

Bu hafta içeride cari açık, sanayi üretimi gibi veriler TL varlık fiyatlaması açısından önemli olabilecekken, jeopolitik gelişmeler ve Erdoğan’ın Londra ziyaretinden çıkabilecek sonuçlar dikkatle izlenecektir. Özellikle ekonomi yönetiminin Londra çıkarması, yabancı yatırımcının önümüzdeki dönemde Türk finansal varlıklarına olan bakış açısını belirleyici bir nitelikte olabilir" dedi.

Erkan teknik olarak ise şöyle değerlendirdi: Dolar/TL kuru kısa vadeli olarak 4,2930 destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışını 4,35 ve tarihi zirve 4,3743 bariyerlerin taşımak/yaklaştırmak isteyebilir. Tarihi zirvenin geçilmesi durumunda 4,40 ve tepkiler sona erdikten sonra teorik olarak ilk hedef noktası 4,4380 seviyesine doğru trend yönlü fiyatlama davranışı izlenebilir. Aksi takdirde yani tarihi zirve 4,3743 bariyerinde baskı görmesi durumunda trend içi tepkiler tekrar gündemi meşgul edebilir. Olası tepkiler tamam mı devam mı sorusunun cevabında da 4,2930 destek noktası yakinen takip edilmelidir.

Haberin Devamı

TL'deki zayıf görünümün devamıyla birlikte Euro/TL paritesi haftaya yükselişle başladı. Gün içerisinde Avrupa ve ABD borsalarının açılış sürecinde oluşabilecek fiyatlamalar takip edilebilir. Bu süreçte fiyatlamalar 5,1250 – 5,15 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 5,2085 ve 5,24 seviyeleri hedeflenebilir. Olası düşüşler 5,1250 – 5,15 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir. 5,1250 altındaki seyir ve 4 saatlik kapanış 5,0930 ve 5,07 seviyelerini gündeme getirebilir.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Hisse Başarıyla eklendi