Dolar ve Euro fiyatları hızlı geriledi

30.05.2017 - 09:49 | Son Güncelleme :

Güne 3.58 seviyesinin üzerinde başlayan dolar fiyatları, ilerleyen saatlerde hızlı gerileyerek en düşük 3.5498 seviyesini gördü. Euro fiyatları ise 3.9665 seviyesine kadar geriledi.

https://i.bigpara.com/i/55big/14012016_dolar_650.jpg

Güne yükselişle başlayan ve en yüksek 3.5873 seviyelerine kadar yükselen dolar/TL, ilerleyen saatlerde satıcıların devreye girmesiyle sert geriledi. Gün içerisinde en düşük 3.5498 seviyesini gören dolar fiyatları saat 17.29 itibarıyla 3.5565 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL ise gün içerisinde en yüksek 3.9955 seviyesini görürken, en düşük 3.9655 seviyesini gördü.

Piyasaların yurt içinde en önemli gündem maddesi olası bir kabine revizyonu olmaya devam ediyor. Özellikle ekonomi yönetiminde değişiklik yapılıp yapılmayacağı, yapılır ise nasıl bir değişikliğe gidileceği yakından takip ediliyor.

Haberin Devamı

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DOLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Güne yükselişle başlayan USDTRY kuru 3,58 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlayamadı ve tekrar geriledi. Bir süredir kurda 3,58 – 3,55 bandı ekseninde hareketler görmekteyiz ve 3,55’in altında kalıcılıkta da kur son günlerde zorlanmıştır. Buna karşılık; gün bazında TRY’nin EM kurları içerisinde pozitif performansıyla ayrıştığı görülmektedir. Emsal piyasamız Güney Afrika’daki politik gelişmeler, ZAR’da negatif ayrışmaya neden olmakla birlikte Devlet Başkanı Zuma’nın görevde kalması gelişmesinden sonra da ZAR’ın toparlanamayarak %1,3 oranında negatif seyrettiği, buna karşılık TRY’nin pozitif tarafa geçtiği görülmektedir. TRY’deki bu pozitiflikte yabancı raporların TRY alım önerilerinin ve FX swap ihalesinde ihale tutarı altında gerçekleşen talebin etkili olduğunu düşünüyorum" dedi.

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: JP Morgan bugün yayınladığı raporda TRYZAR çifti için TRY al, ZAR sat önerisinde bulunurken, Deutsche Bank ise ise ucuz değerleme, carry trade avantajı ve EM açısından pozitif sermaye akımları nedeniyle TRY’i öne çıkartarak “alım” önerisinde bulundu. Öte yandan, bugün gerçekleşen FX swap ihalesinde, talep uzun zaman sonra ilk defa ihale tutarının altında gerçekleşti. Talep zaten ihaleye limit getirilmesinden sonra normalleşmişti, bu durumun ise kurumsal döviz ihtiyacının azalması algısına katkı yapabilecek bir gelişme olarak yorumlayabiliriz. Bu kapsamda bu gelişmenin de kurdaki geri çekilmeye yardımcı olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Geniş bant desteği olan 3,52 asıl destek olmakla birlikte, son birkaç gündür kurun altına geçmekte zorlandığı 3,55 seviyesini de bir ara destek olarak görmekteyiz. Bu kapsamda 3,55 altında bir seyir kalıcılaşırsa TRY adına pozitiflikten bahsedebiliriz. 3,55 – 3,58 bandı nötr bölge, 3,58 üzeri de TRY aleyhine volatiliteninartacağı bölge olarak nitelendirilebilir. Bu hareketler açısından belirleyici olacak en önemli unsur Cuma günü gelecek olan istihdam raporu içerisindeki ücretler verisi olacaktır. Fed’in Haziran’da faiz artırmasını kesin görsek ve mevcut ekonomik ve siyasi gerçeklerin ABD’deki parasal sıkılaşmayı daha zamana yayacak bir durum oluşturduğunu düşünmekle beraber, gelecek her verinin piyasa oynaklığına sebep olabileceği unutulmamalı. Türkiye’de ise bu hafta politik unsurları takip ediyoruz. AK Parti MYK’sında yapılan değişikliklerden sonra hafta içinde Kabine revizyonuyla alakalı gelebilecek haberlerin de, özellikle ekonomi ile ilgili bakanlıklarda olabilecek isim değişikliklerinin, Türk piyasalarındaki fiyatlar üzerinde etkili olacağını öngörebiliriz."

Haberin Devamı

DOLAR 3.52-3.62 ARASINDA DALGALANMAYI SÜRDÜRÜYOR

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Turşucu, "Dolar kuru güne 3.58 seviyelerinin üzerine yükselerek başlamasının ardından hızlı bir düşüşle 3.55 seviyesinin altına kadar geriledi. TCMB’nin döviz depo ihalesine 940 milyon $ teklif gelmesi, piyasalarda dövize olan talebin azalmasını gösteriyor. Bu dolardaki düşüşte etkili olurken, AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim için 2019 yılını işaret etmesi ve kabine revizyonu ile ilgili herhangi bir bilgi vermemesi de bu konuda endişeleri azaltmış olabilir. Bugün TL’nin GOÜ para birimleri arasında pozitif ayrıştığı gözleniyor. USDTRY paritesi belki son bir haftadır hareket ettiği 3.55-3.58 aralığından farklı bir bölgede değil ancak son beş saat içerisinde 3.58’den 3.55 seviyesine gevşemesi forex piyasalarında günün en etkili hareketiydi. USDTRY teknik olarak 3.52-3.62 aralığındaki dalgalanmasını yönsüz olarak koruyor. Buna ek olarak son yedi gündür izlediğimiz 3.55-3.58 dar aralığındaki seyirde devam ediyor. Dolarda 3.53-3.54 bölgelerinde refleks olarak TL’ye satış, dolara alımlar gelmekte."

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Hisse Başarıyla eklendi