Borsa hapşırdı

20.09.2017 - 16:43 | Son Güncelleme :

Son zamanlarda piyasalarda TL varlıklarda satışlar dikkat çekti. Borsa endeksinde yaşanan satışlar, Dolar kurunda görülen yükseliş piyasalarda kuşkuyla karşılandı.


TL varlıklardaki negatif ayrışma özellikle hisse senedi piyasalarında net bir şekilde görülürken, TL üzerinde de kısmen görüldü. TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı Cuma gününe göre %1.7 seviyelerine yükselirken, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde de değer kayıpları görüldü ancak en fazla değer yitiren TL oldu. Ancak hisse senedi piyasalarında diğer gelişmekte olan ülke endekslerinde olumlu seyirler sürmesine rağmen BIST 100 endeksinde ciddi satışlar gördük.

Genel fotoğrafı unutmamak lazım. Borsa endeksi yılbaşında başlattığı dik açılı yükselişini Ağustos ayının ilk haftasında sonlandırmış ve bu tarihten bugüne 105000-110000 arasında yatay bir dalgalanma sürecine girmişti. Başka deyişle endeksin bir şekilde 105000 seviyesine yakınsaması bu bakış açısında beklenen bir gelişmeydi. Ancak bunun iki gün gibi kısa bir zaman içerisinde olması yatırımcıları huzursuz etmiş olabilir.

Haberin Devamı

Yine büyük resimde Borsa endeksinin yılbaşından bu yana diğer gelişen ülke endekslerine kıyasla ciddi şekilde pozitif ayrıştığını unutmamakta fayda var. BIST endeksi performansı yıl içinde %43 seviyelerine ulaşırken, bize en yakın performans %27 yükseliş ile Brezilya borsasında yaşandı. Arada ciddi bir performans farkı oluştu. Doğal olarak bu şiddette ayrışmanın zaman zaman düzeltmeleri olabilir. Mesela Rus borsası halen yılbaşından bugüne %3.5 gibi bir düşüş yaşarken, diğer borsalara göre ucuz kaldığı söylenebilir. Aynı şey Ruble içinde geçerli. Buna göre zaman zaman yabancı fonlardan Türkiye sat, Rusya al şeklinde bir strateji gelmesi de normal olabilir. Son günlerdeki satışlarda yabancı fon satışlarının da olduğunu düşünüyorum açıkçası.

Ancak bu rüzgârın uzun soluklu olmasını beklemiyorum. BIST şirketlerinde çok güçlü bilançolar var ve bu bilanço beklentileri ile hızlı düşüş oluşmasını öngörmüyorum. 105000 seviyesi kritik bir nokta olurken, bu seviyenin altına gelmesi durumda 102000 bölgesine doğru satışlar sürebilir ancak bu noktalardan sert tepki alımları gelebilir. Dolar kurunda ise mevcut durumda 3.52 seviyesini geçmediği sürece zayıf seyir sürebilir. 

 

 

Hisse Başarıyla eklendi