Aralık ayında piyasalar

12.11.2017 - 23:01 | Son Güncelleme :

Geleneksel yatırım seçeneklerinin tamamının değer kaybı yaşadığı bir haftayı geride bıraktık. Bu perdede BIST Banka Endeksi yüzde beşe yakın savrulma ile öne çıkarken limitli geri çekilmelere sahne olarak dolar euro ve altın seçenekleri de yatırımcısını sevindiremedi.


Böylece Ekim ayında el ele yükselen dörtlü geçen haftayı bunun tam tersi bir seyirle kol kola değer kaybı ile noktalamış oldu.

Önümüzdeki haftadan itibaren 2018 yılına yönelik beklentilerimi paylaşmaya başlayacağım. Daha dur 2017 bitmedi Ne Aralık ayı ne 2018 yılı diyen okurlar olabilir.

Ama gelin görün ki yılın son parkurunda atacağımız adımlara 2018 yılına yönelik beklentilerimizle yön vermemiz, stratejimizi birkaç adım sonrasını düşünerek önden koşarak oluşturmamız gerekiyor.

Başka bir deyişle değer kaybedecek bir varlığı düştükten sonra seneye iyi performansa aday görüyorsak almalı, yükselen enstrümanı devamına yönelik senaryomuza göre tutmalı veya yükseldikten sonra vedalaşmalıyız.

PİYASALARDA KASIM HAVASI

Haberin Devamı

Bugün yakın vadeyi mercek altına alalım.

BIST tek başına değer kaybetmiyor. Hemen her borsada belirgin satış var. Bunun ön plandaki nedeni ABD’de vergi paketinin yasalaşsa bile kurumlar için 2018 değil 2019 yılında yürürlüğe gireceği yönündeki haber akışı.

Halen konu belirsizliğini koruyor. Kongrede sıkı pazarlık var. Seneye kurumlar vergisinin % 35’den % 20’ye düşürüleceği beklentisine konsantre olan ABD borsalarında uygulamanın 2019 yılına kalma ihtimali ve bu senaryonun şansının yüzde elliden düşük olmaması burukluğa sebep oldu.

Teklif 2018 yılında yürürlüğe girecek bir biçim almazsa dünya borsalarında bu nane molla hal bir süre daha devam edebilir.

Haberin Devamı

Paketi ötelenebilecek olan ABD ama gelin görün ki başta Avrupa olmak üzere diğer ülke borsaları daha fazla değer kaybediyor. BIST de bu akımın etkisi altında.

Borsalardaki bu kasvetli havanın diğer nedeni ise Kasım ayına girmiş olmamız. 29 Ekim tarihli Pusulada gerekçeleri ile paylaştığım üzere yılın on birinci ayı genelde sert çalkantılara sahne olur.

ABD VERGİ PAKETİ & PİYASALAR

Haberin Devamı

Özellikle de gelişen ülkelerde ABD vergi paketinin akıbeti ne olursa olsun bu kasvetli kasım havası sürmeye ve bu gelenek yinelenmeye aday görünüyor

Çünkü vergi paketi ötelenerek yasalaşırsa ABD borsaları liderliğinde hisse marketlerinin negatif seyri bir süre daha devam ettirmesi olasılığı yüksek.

Yok vergi paketi ötelenmeden yasalaşırsa bu kez USD güç kazanarak gelişen ülke borsalarında baskının farklı bir kanal üzerinden devamına neden olabilir.

Ya kongreden hiç geçmezse ? Olasılığı çok düşük ama velev ki oldu yine geçici kalsa da küresel bir satış dalgasına neden olacaktır. 
Bu bakıma BIST’de hangi seviyeden alım yapalım sorusuna yanıt ararken seviyelere angaje olmak yerine takvime öncelik verip Aralık ayının ilk yarısına rezervasyon yaptırmak bana daha doğru geliyor.

Başka bir deyişle daha doğru soru borsa hangi seviyeye düşerse alalım yerine borsada ne zaman alım yapalım olmalı

27 KASIM ETKİSİ

Gerek kısa gerek orta vade adına yurt içi piyasaların ( döviz borsa tahvil ) seyri üzerinde etki göstermeye devam edecek faktörlerin başında ABD – Türkiye ilişkileri geliyor.

Türkiye’nin sert tepkisine neden olan konulardan biri Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın Reza Zarrab davasında tutuklu olarak yargılanması.

Bu davada 27 Kasım’da jürili duruşmalar başlayacak ve 23 Aralık’a kadar birkaç gün ara ile duruşmaların sürmesi ve belki de Noel tatili öncesi karara bağlanması bekleniyor.

Konu bu takvim kesitinde gerek dış gerek iç kamuoyunda gündemde öne çıkarak piyasa radarına da yerleşme potansiyeli taşıyor.

Filmin sonunda ne olur derseniz ABD ile Türkiye’nin köprüleri atacağı ve restleşmeye gideceği bir final sahnesi beklemiyorum.

Dış politika çıkarlar üzerine kurulu ve Avrupa-Türkiye ilişkilerinde gerilim yerini nasıl son iki aydır bir durağanlaşmaya bıraktıysa ben benzer şekilde 2018 yılında ABD – Türkiye ilişkilerinin de görece daha düşük tansiyon içeren bir çizgiye evirileceği görüşündeyim.

Bu nedenle Aralık ayının ilk yarısında bir çalkantı yaşansa dahi geçici olacağını ve gerek borsa gerek tahvil cephesinde çok cazip bir alış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum.

DÖVİZ CEPHESİ

Eylül başından bugüne gelişmiş ülkelerde % 3 volatil beşlinin dört gelişen üyesi olan Rusya, Brezilya, G.Afrika ve Meksika’da ortalama % 7 ve bu beşlinin diğer üyesi Türkiye’de % 13 değer kazanan USD’nin önümüzdeki hafta-aylardaki performansı üzerinde ABD vergi paketinin akıbeti belirleyici olmaya aday görünüyor.

USD pozitif bir haber akışı doların gelişmiş ülkelerde yükselişini sürdürmesine ve EURUSD paritesinin 1,12 civarına gerilemesine neden olabilir. Belki 1,11 ama ötesi bence zor.

Vergi paketinin ötelenmesi durumunda ise USD dünya genelinde % 2 kadar gerileyebilir ve EURUSD özelinde 1,19 civarı test edilebilir. Ancak bu atağın da geçici olacağını ve sonrasında pozitif ekonomik verilerin desteği ile USD’nin yeniden toparlanacağını düşünüyorum.

Bu bakıma Nisan 2018’e kadar olan kesitte EURUSD özelinde 1,12 – 1,19 bandının etkin olma şansını yüksek buluyorum.

Ya gelişen ülke paraları ?

Doğrusu geride kalan iki ayda yaşanan negatif ayrışma ile bu cenahın yaşayabileceği kaybın önemli bölümünü haneye yazdığını geldiğimiz nokta itibarı ile ölçülü değer kayıpları ile limitli riskler dışında bir serüvene piyasa aktörlerinin karnının tok olduğunu düşünüyorum.

Ya Türk Lirası ?

TL hayli ucuz başka bir deyişle tüm dövizler ülkemizde oldukça pahalı. Bununla birlikte kısa vadede dolar euro altın Türkiye’de değer kaybeder veya yükselişi sürdürür demek çok zor.

Önümüzdeki 4-5 hafta pek öngörülebilir değil. Bu nedenle Aralık ortasına kadar olan perdeye yönelik bir tahminim yok.

Ancak 2018 yılının perdelerini aralaması ile birlikte başta tahvil marketi olmak üzere Türkiye piyasalarına güçlü yabancı girişi yaşanabileceği ve TL’nin senenin ilk çeyreğinde değer kazanabileceği görüşündeyim.

Bu nedenle Aralık ayının ilk yarısı içinde 10 yıl vadeli Türk tahvilinde % 12,75 – % 13,50 bandını 2 yıl vadeli tahvilde % 14,5 - % 15,0 bandını alış hamleleri adına çekici adresler olarak görmeye devam ediyorum.

Mevduat faizi % 14 iken tahvil piyasasında risk alarak nasıl 2-3 aylık bir vadede % 40 hatta % 75 gibi bir oranla fonlama  sağlanabilir geçen haftaki Pusula ile paylaşmıştım. İlgi duyan okurlar göz atabilir.

Haftaya buluşmak dileği ile

PARANIN YOLU - Günlük Değerlendirmeler

Hafta içi her gün saat 08:45’de Kanal B‘de ve Paranın Yolu adlı video haber serisi ile http://bigpara.hurriyet.com.tr/  de piyasaları değerlendiriyor, genel stratejiye yönelik görüşlerimi pazar günleri 23:30’da yine BIGPARA ‘da yayınlanan köşe yazım Pusula ile okurlara aktarıyor, haber akışına bağlı anlık tespitlerimi twitter adresimde ( @eralkarayazici ) paylaşıyorum.      
Pusula yayınlandığında haberdar olmak ve ücretsiz olarak tüm posta pusula gönderilerine yayınlandığı anda ulaşmak için abone olabilirsiniz. http://pusulaninotesi.com/posta-pusula/

 

Hisse Başarıyla eklendi